Ministar unutrašnjih poslova Turske: "U zemljotresu povrijeđeno 187 ljudi"

0
Radiosarajevo.ba
Ministar unutrašnjih poslova Turske: "U zemljotresu povrijeđeno 187 ljudi"
Foto: YouTube/Screenshot / Ministar unutrašnjih poslova Turske dao izvještaj

Ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya je u svojoj izjavi u Malatyi rekao da je 187 ljudi povrijeđeno u zemljotresu, a 43 osobe su na liječenju, piše TRT.

Yerlikaya je održao konferenciju za novinare u Centru za koordinaciju katastrofa u Malatyi, gradu gdje se dogodio potres jačine 5,9 stepeni.

Ističući da su zemljotresom pogođene provincije Diyarbakir, Sanliurfa, Elazig, Batman, Adiyaman, Kahramanmaras i Tunceli, čiji je epicentar bio okrug Kale Malatya, Yerlikaya je rekao da "od prvog trenutka potresa, prvo smo iznijeli informaciju našem predsjedniku i odmah kontaktirali naše guvernere."

Najnovija informacija sarajevske policije: Zbog dojava o bombama uhapšena još dva maloljetnika

Najnovija informacija sarajevske policije: Zbog dojava o bombama uhapšena još dva maloljetnika

Yerlikaya je naveo da su skeniranje terena započeli u koordinaciji sa svim javnim institucijama i organizacijama, posebno sa svim relevantnim guvernerima, AFAD-om, policijom, gradskim, pokrajinskim i okružnim opštinama odmah nakon zemljotresa, te objasnio da su skeniranja terena obavljena po obavještenjima. primljena u prvoj fazi, a zatim su obavljena druga skeniranja.

Ministar Yerlikaya je naveo da su timovi Ministarstva životne sredine, urbanizacije i klimatskih promjena počeli sa radom brzo i rekao "Dva generalna direktora i tri šefa odjela su imenovani u provinciji Malatya, a jedan generalni direktor i dva šefa odjela su imenovani u provinciji Elazıg".

Razoran zemljotres pogodio Tursku

Razoran zemljotres pogodio Tursku

Dodao je i da su komisije za procjenu štete angažovane u drugim provincijama, te rekao da "dd danas su počeli naši radni procesi u vezi s procjenom štete i u Malatyi i Elazıgu". Jerlikaja je naveo da 55 vozila, 210 pripadnika AFAD-a, 3 bespilotne letelice i 1 izviđački avion žandarmerije i policije nastavljaju sa radom i rekao da "Naši timovi prate razvoj događaja iz trenutka u trenutak. Do sada je do 15:00 sati stiglo 1112 obavještenja u naših 112 pozivnih centara. 963 obavještenja su za informaciju, a 149 za pomoć. Djelimično urušavanje je zabilježeno u ukupno tri zgrade u Malatyi, Sanliurfu i Elazıgu."

Yerlikaja je naveo da je, prema informacijama dobijenim od Ministarstva zdravlja, povrijeđeno je ukupno 187 osoba, a da su 43 osobe zadržane pod nadzorom, a ostali su pušteni na ambulantno liječenje. Nema podataka o smrtno stradalim osobama.

Na društvenim mrežama, dijele se i video zapisi kako je zemljotres izgledao u stambenim objektima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije