Ministar pravde dao ostavku zbog veze s mafijom

Radiosarajevo.ba
Ministar pravde dao ostavku zbog veze s mafijom

Japanski ministar pravde Keishu Tanaka u utorak je podnio ostavku suočen sa skandalima oko njegovog političkog finansiranja i bliskih veza s mrežom organiziranog kriminala, japanskom mafijom (jakuza), zadajući novi udarac već "uzdrmanom" premijeru Yoshihiku Nodi.

Tanaka je morao da prizna veze sa jakuzama nakon što je jedan tabloid objavio da je on ranije bio posrednik u sklapanju braka jednog poznatog člana mafije prije 30 godina; prethodno je Tanaka bio hospitalizovan zbog problema sa zdravljem

Vlada je saopćila da je Tanaka morao podnijeti ostavku zbog zdravstvenih razloga, ali njegov odlazak, samo tri sedmice nakon što je imenovan za ministra, izazvao je opoziciju da pojača napade na Nodu, uoči održavanja općih izbora koji su zakazani za ljeto iduće godine.

„To je zdravstveni problem, To je van kontrole pojedinca“, izjavio je portparol japanske vlade Osamu Fujimura, na konferenciji za novinare, objavljajući Tanakinu ostavku.

Ovaj odlazak Tanake nanijeće novi udarac premijeru, koji je već suočen sa smanjenjem većine i prijetnjama opozicije da će blokirati važan zakon o izdavanju obveznica, bez kojih bi vlada ostala bez novca.

Jakuze nisu zabranjene u Japanu, ali kao i italijanska mafija i kineske trijade, oni su umiješani u razne nedozvoljene poslove, uključujući trgovinu drogom, prostituciju, pranje novca i građevinsku korupciju, javlja agencija Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije