Milijarder nestao u švicarskim Alpama, njemački mediji tvrde: "Lažirao je smrt, a sve zbog nje"

0
Radiosarajevo.ba
Milijarder nestao u švicarskim Alpama, njemački mediji tvrde: "Lažirao je smrt, a sve zbog nje"
Foto: Pexels / Alpe

Priča zvuči kao sinopsis jeftinog poslijeratnog romana - njemački milijarder i vlasnik velikog trgovačkog lanca lažira svoju smrt na skijanju u ekskluzivnom švicarskom zimovalištu i stvari teku savršeno sve dok okorjeli istraživački novinari ne otkriju da se zapravo skriva u Rusiji s mladom ljubavnicom.

No, ako je vjerovati istim tim novinarima iz uglednih njemačkih medija, upravo taj scenarij živa je istina i odnosi se na čovjeka po imenu Karl-Erivan Haub. On je u vrijeme svog nestanka bio izvršni direktor divovskog trgovačkog lanca Tengelmann Group u čijem su portfoliju lanac trgovina namještajem Obi te tekstilni lanac Kik.

Posljednji put je viđen 7. aprila 2018. godine u Zermattu, a njegov je nestanak prijavljen vlastima sljedeći dan jer se nije vratio u svoju hotelsku sobu.

Trajno rješenje problema: Stiže kraj gužvama na šalterima CIPS-a

Trajno rješenje problema: Stiže kraj gužvama na šalterima CIPS-a

Potraga za milijarderom otkazana je u oktobru te godine i manje od tri godine poslije, u maju 2021. godine, Karl-Erivan Haub službeno je proglašen mrtvim na okružnom sudu u Kölnu gdje je živio. Dokazni materijal potreban da sud izda smrtovnicu predali su njegova supruga, brat i predstavnici Tengelmanna.

Mlađi brat Christian proglašen je glavnim izvršnim direktorom kompanije nedugo nakon Haubova nestanka (pozicija koja se itekako isplati jer Christian Haub danas vrijedi više od tri milijarde eura). Istog tog maja 2021. potpisao je da nema nikakve informacije o tome da bi njegov nestali brat ipak mogao biti živ.

Međutim, državni tužitelj iz ureda u Kölnu pokrenuo je istragu protiv Christiana Hauba zbog sumnje da je lagao u istrazi, objavio je Zeit Online. Tužitelji smatraju kako je moguće da, uprkos izjavi koju je potpisao, mlađi Haub posjeduje pouzdane dokaze o tome da bi Karl-Erivan mogao biti živ. On to negira.

Ured tužitelja za Zeit je pažljivo naglasio kako još nema pouzdanih dokaza da je Karl-Erivan Haub doista živ te da trenutno nema osnove zatražiti poništenje smrtnog lista.

Da ti dokazi postoje, tvrdi tim novinara istražitelja s njemačkog RTL-a koji su se pozabavili nestankom Karl-Erivana Hauba i u maju 2023. podnijeli kaznenu prijavu tvrdeći da je milijarder lažirao vlastitu smrt. Upravo ta prijava dovela je do službene istrage.

RTL-ovi novinari tvrde kako se u središtu priče nalazi mlada Ruskinja Veronika Ermilova koja je povezana s ruskim obavještajnim službama. Navodno je radila u agenciji za organizaciju eventa i Karl-Erivan Haub je - opet navodno - s njom vodio dvostruki život.

"Postoje jake indicije da je namjerno inscenirao svoj nestanak i da su barem neki članovi porodice znali za to. Oni su to zatajili okružnom sudu u Kölnu i široj javnosti", rekla je RTL-ova novinarka Liv von Boetticher njemačkom magazinu Capital. "Moj tim i ja smo novinarski procesirali rezultate naše istrage provedene tijekom tri godine i nadamo se da će tužitelj pokrenuti službenu istragu temeljenu na onome što mi smatramo neoborivim dokazima."

U Njemačkoj uhpšena braća iz BiH: Krijumčarili pištolje i vojno naoružanje

U Njemačkoj uhpšena braća iz BiH: Krijumčarili pištolje i vojno naoružanje

Boetticher je dodala da su još 2021. godine obavijestili sud kako sumnjaju da je Haub mrtav. "Pokretanje tužbe protiv Christiana Hauba svakako je neobično, ali smatrali smo da je to nužno kako bismo inicirali službenu istragu i raščistili pozadinu misterioznog nestanka Karl-Erivana Hauba", kaže njemačka novinarka koja je, naravno, nedavno objavila i knjigu o ovom misteriju, 22 eura na svim kioscima.

Boetticher dodatno tvrdi kako je u jesen 2022. godine nabavila fotografije koje navodno prikazuju Hauba u Moskvi u februaru 2021. godine, piše Jutarnji.

"Koliko ja znam, te su slike bile dostupne Christianu Haubu u vrijeme kada je dao službenu izjavu sudu da nema dokaza da mu je brat živ. Postoji navodna ljubavnica s kojom je Haub imao intenzivne telefonske kontakte prije nestanka i koja ima veze s FSB-om. Istražitelji iz Rusije smatraju da je Haub tamo i kažu da mogu nabaviti njegovu fotografiju za 100 hilajda eura. Ja vjerujem da je zbog poslovnih veza s Rusijom i lažirao svoju smrt. Sumnjamo da su veze s Rusijom ili ruskim biznismenima dovele Hauba u probleme na Zapadu", rekla je za kraj Boetticher.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije