Miliband protestovao zbog rušenja palestinskih kuća u Jeruzalemu

Radiosarajevo.ba
Miliband protestovao zbog rušenja palestinskih kuća u Jeruzalemu

Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband u četvrtak je izrazio protivljenje svoje zemlje uništavanju palestinskih kuća u Jerusalemu, rekavši kako bi taj grad trebalo da bude prijestonica i Izraela i buduće palestinske države.

"S istinskom zabrinutošću gledamo na predložena rušenja u istočnom Jerusalemu", izjavio je Miliband na konferenciji za novinare sa svojim jordanskim kolegom Nasserom Judehom, javila je DPA.

"Jerusalem bi trebalo da bude prijestonica i Palestinaca i Izraelaca", kazao je.

Miliband je reagirao na izraelske planove da uništi brojne kuće u jerusalemskom predgrađu, što bi oko 15.000 Palestinaca ostavilo bez doma.

Izraelske vlasti navode da je gradnja kuća nelegalna u istočnom Jerusalemu, koji je Izrael osvojio od Jordana u šestodnevnom ratu 1967. godine i anektirao ga, tvrdeći da će grad ostati "vječna nepodijeljena prijestonica" jevrejske države.

Ujedinjene nacije smatraju istočni Jerusalem okupiranom teritorijom a i Jordan i Palestinci insistiraju da neće biti mira u regiji prije nego što Izrael napusti istočni Jerusalem i dopusti da postane prijestonica nezavisne palestinske države.

Očekuje se da pitanje istočnog Jerusalema, u kojem nova izraelska desničarska vlada planira graditi nova naselja, bude na vrhu dnevnog reda Milibandovih razgovora s jordanskim kraljem Abdullahom II i premijerom Naserom Dahabijem tokom dana.

Britanski ministar doputovao je u Amman u četvrtak ujutro u svoju prvu posjetu Jordanu.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije