Mijanmarski pobunjenici osvojili kasarnu na granici sa Tajlandom

Radiosarajevo.ba
Mijanmarski pobunjenici osvojili kasarnu na granici sa Tajlandom
Twitter/Screenshot / Mijanmar

Nacionalna unija Karena (KNU), mijanmarska najstarija pobunjenička grupa, rekla je da je zauzela vojnu kasarnu na zapadnoj obali rijeke Salween, koja čini granicu s Tajlandom u tom području.

Borbe su eskalirale na istoku Mijanmara blizu granice s Tajlandom rano u utorak pošto su pobunjenici etničke manjine Karena napali vojnu kasarnu u jednome od najintenzivnijih sukoba od puča koji se dogodio 1. februara i koji je uvukao Mijanmar u krizu, javlja Hina.

Do sukoba je došlo kad je vladajuća hunta, dok traju pokušaji Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN) da okonča mijanmarske sukobe, rekla da će “pozitivno” razmotriti prijedloge bloka nakon vikend sastanka u Indoneziji.

Čelnici zemalja jugoistočne Azije rekli su tokom vikenda da su postigli konsenzus s huntom o koracima zaustavljanja nasilja i promocije  dijaloga između suprotstavljenih strana u Mijanmaru.

Seljaci na tajlandskoj strani rekli su da je snažna pucnjava počela prije izlaska sunca. Video objavljen na društvenim mrežama pokazao je plamen i dim na šumovitom brdu.

Snage KNU-a zauzele su kasarnu između 5 i 6 sati ujutro, rekao je  glasnogovornik KNU-a Saw Taw Nee. Dodao je da je kasarna okupirana i zapaljena te da se i dalje provjerava koliko je stradalih i štete. Glasnogovornik je rekao da je bilo borbi na drugim lokacijama ali nije dao nikakve detalje. Medijska grupa Informativnog centra Karena, rekla je da je vojna baza osvojena. Rečeno je da su seljaci vidjeli kako vojnici bježe.

Mijanmarska vojska nije zasad komentarisala. Istorijski je sebe proglasila institucijom koja može držati etnički raznoliku zemlju s više od 53 miliona ljudi zajedno, iako je veći dio Mijanmara ustao protiv puča.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije