Mijanmarska misica moli svijet za pomoć

1
Radiosarajevo.ba
Mijanmarska misica moli svijet za pomoć
Foto: Twitter / Han Lay Miss Mijanmar

Miss Mijanmara Han Lay (22), koja je svoju zemlju predstavljala na takmičenju ljepote na Tajlandu, zatražila je međunarodnu pomoć kako bi se spriječilo nasilje koje je uslijedilo nakon vojnog puča u njenoj zemlji.

Prije mesec dana Han je bila na ulicama Jangona, učestvujući u antivladinim protestima. Nemiri u Mijanmaru počeli su prije oko dva mjeseca, nakon što je vojska izvršila puč 1. februara i preuzela kontrolu nad zemljom, kad je zatvorena svrgnuta premijerka Aung San Suu Kyi čija je Nacionalna liga za demokratiju osvojila prethodne izbore.

"Svaki građanin želi da njegova zemlja živi u miru i prosperitetu. Dok vam se ovdje obraćam, mnogi ljudi umiru u mojoj zemlji. Jako mi ih je žao. Molim vas, pomozite Mijanmaru. Hitno nam je potrebna međunarodna pomoć", poručila je Lay.

Han Lay Miss Mijanmar - undefined

Foto: Twitter: Han Lay Miss Mijanmar

"U Mijanmaru zatvaraju novinare, pa sam odlučila da progovorim", rekla je ona u telefonskom intervjuu za BBC iz Bangkoka.

"Zabrinuta sam za moju porodicu i sopstvenu bezbjednost jer sam mnogo rekla o vojsci i situaciji u Mijanmaru. U Mijanmiaru svako zna da postoje granice na to šta se priča o dešavanjima. Prijetili su mi preko društvenih mreža, govorili su da me čeka zatvor kad se vratim u Mijanmar", rekla je, dodajući da ne zna ko stoji iza tih prijetnji, ali da je većina drugih komentatora izrazila podršku.

Han Lay Miss Mijanmar - undefined

Foto: Twitter: Han Lay Miss Mijanmar

Mijanmarska vojska je 1. februara ove godine izvela udar i preuzela vlast u zemlji pod izgovorom da su novembarski izbori bili neregularni.

Vojska je proglasila jednogodišnje vanredno stanje i uhapsila čelnike vlade, uključujući i mijanmarsku liderku Aung San Suu Kyi.

Masovni protesti protiv vojnog udara počeli su 6. februara. U nasilnim intervencijama vojske tokom protesta ubijeno je više od 450 ljudi, a više od 1.000 je privedeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije