Mijanmar: Najmanje 701 osoba ubijena tokom protesta

0
Fena/Radiosarajevo.ba
Mijanmar: Najmanje 701 osoba ubijena tokom protesta
FOTO: EPA / Neredi se ne smiruju

U Mijanmaru se situacija ne smiruje, veliki neredi odnose sve više života. Tako je prema najnovijim podacima, tokom protesta ubijena 701 osoba.

Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP) navelo je da je bilo novih žrtava u područjima u kojima su snage bezbjednosti intervenisale prema civilima. Privedeno je 3.012 osoba, a 656 naloga za hapšenje je izdato, piše Fena.

Najmanje 82 osobe su ubijene u gradu Bago u petak, kada je došlo do sukoba vojske i demonstranata. Iz AAPP-a, koji održava dnevnu evidenciju protestanata koje su sigurnosne snage ubile i uhapsile, ranije su izvijestili da je 618 ljudi umrlo od početka nemira, međutim, taj broj se iz dana u dan povećava.

mianmar.jpg - undefined

Mijanmarska vojska je 1. februara ove godine izvela udar i preuzela vlast u zemlji pod izgovorom da su novembarski izbori bili neregularni. Vojska je proglasila jednogodišnje vanredno stanje i uhapsila čelnike Vlade, uključujući i mijanmarsku liderku Aung San Suu Kyi.

Visokopozicioniranim zvaničnicima u pritvoru sudi se na vojnom sudu, dok se masovne demonstracije, koje su počele 6. februara, nastavljaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije