Migranti na otoku Kos: Djeca žele izvući najbolje iz situacije u kojoj se nalaze (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Migranti na otoku Kos: Djeca žele izvući najbolje iz situacije u kojoj se nalaze (FOTO)

Djeca ilegalnih migranata kojima gradić Istankoy na grčkom otoku Kos znači novu šansu za život, prsluke za spašavanje i druge predmete koje su koristili kako se ne bi utopili u moru sada koriste kako bi se zabavili, piše Anadolu Agency (AA).

Istankoy je samo privremeno odredište mnogih ilegalnih migranata, kojima su krajnji cilj skandinavske zemlje i zemlje Zapada. Međutim, djeca žele izvući najbolje iz situacije u kojoj se nalaze. Tako npr. koriste prsluke za spašavanje kako bi se kupali u moru i igrali.

Ova djeca se nalaze u vrlo teškom materijalnom stanju i nakon što različite organizacije zadovolje samo njihove osnovne potrebe, a ponekad čak ni toliko, jer vrlo često jedan hljeb, ili i samo jedan dio hljeba dijeli šest ili sedam osoba, ona kao i njihovi vršnjaci žele vrijeme provesti igrajući se, bez straha od bombi, projektila i drugih ratnih oružja.

Mnogi vozači autobusa i drugih prijevoznih sredstava, porijeklom iz Turske i Sirije, migrante dovoze do tačke odakle putovanje nastavljaju brodovima i čamcima. Grupe migranata, koje većinom čine žene i djeca, noću se ukrcavaju na čamce nakon čega počinje, kako ga često opisuju, neizvjesno putovanje "na valovima smrti."

Međutim, obično, na otprilike 200 metara od cilja, presreće ih obalska straža i privodi. Nakon toga ilegalni migranti bivaju poslani u centre za rad sa strancima, kako bi bili vraćeni u matične zemlje.

Obalske straže Turske, ali i drugih zemalja, svakodnevno bilježe rast broja ilegalnih migranata koji ove zemlje koriste privremeno s namjerom da odu na područje za koje smatraju da će im osigurati sigurnost i bolji život.

Prošle godine u Egejskom moru spašena su 12.884 migranta koja su na ilegalan način pokušala doći u Grčku, dok ove godine u prvih šest mjeseci obalska straža Turske spasila je više od 33.180 ilegalnih migranata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije