Merkel: SAD trebaju prepustiti nadležnosti međunarodnim institucijama

Radiosarajevo.ba
Merkel: SAD trebaju prepustiti nadležnosti međunarodnim institucijama

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u ponedjeljak Sjedinjene Američke Države da odustanu od svojih nadležnosti u korist međunarodnih organizacija kako bi se izgradio "svjetski poredak" koji će biti u stanju da rješava aktuelne izazove, kao što je terorizam.

"Mi Evropljani smo se na to relativno navikli. U svakom slučaju, puno nadležnosti smo dobrovoljno prepustili Bruxellesu i Evropskoj uniji. Međutim, našem američkom partneru je teško da prepusti neke nadležnosti Međunarodnom monetarnom fondu i svakoj drugoj međunarodnoj organizaciji. Možemo biti članica UN-a, ali s pravom veta", kazala je Angela Merkel aludirajući na Washington.

"Povinovati se većinskim odlukama međunarodne prirode još se nije uobičajilo u slučaju SAD-a", kazala je Merkel u govoru održanom u Berlinu posvećenom "zidovima koji padaju", na 20. godišnjicu pada Berlinskog zida.

Angela Merkel je ocijenila da je "zajedničko mirno življenje moguće samo sa svjetskim poretkom" i da je danas potrebna "višestrana vizija".

Navela je primjer Svjetske trgovinske organizacije u kojoj "nijedna članica nema ni najmanje pravo na veto". "Malo je primjera kao što je ovaj", kazala je Angela Merkel.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije