Merkel oštro: Država će se rigorozno boriti protiv desničarskog ekstremizma

Radiosarajevo.ba
Merkel oštro: Država će se rigorozno boriti protiv desničarskog ekstremizma
FOTO: EPA / Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u subotu da se država mora rigorozno boriti protiv desničarskog ekstremizma nakon ubistva uglednog političara.

Hapšenje čovjeka, za koga se sumnja da pokazuje simpatije prema ekstremnoj desnici, zbog ubistva iz vatrenog oružja u ovom mjesecu Waltera Luebckea, regionalnog saveznika Merkel poznatog po naklonosti prema migrantima, šokiralo je Njemačku i dovelo do poziva za proaktivnijim vladinim odgovorom na akcije anti-imigrantskih ekstremista.

Merkel je, govoreći u Dortmundu na redovnom godišnjem skupu protestantskih crkava, izjavila da se protiv desničarskog ekstremizma mora boriti “bez ikakvih tabua”.

“U suprotnom, bit ćemo suočeni s potpunim gubitkom kredibiliteta”, kazala je ona, dodajući da je vlada shvatila taj problem “veoma, veoma ozbiljno”.

Ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer dao je slične komentare prošle sedmice.

U Njemačkoj živi otprilike 12.700 potencijalnih ekstremnih desničarskih radikala, procjenjuje unutrašnja obavještajna agencija BfV, dok je anketa zavoda Civey pokazala da 60 posto Nijemaca smatra da vlada čini premalo u borbi protiv njih.

Luebcke, čelnik oblasne vlade u Kasselu u saveznoj državi Hesse, upucan je u glavu iz neposredne blizine na terasi svog doma. Četrdeset petogodišnjak koga je policija imenovala kao Stephana E., uhapšen je tokom vikenda nakon što je policija pronašla njegov DNK na mjestu ubistva.

Istražitelji su saopćili da je on bio dobro poznati radikal u 1980-im i 1990-im godinama, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije