Merkel ostaje kancelarka Njemačke

Radiosarajevo.ba
Merkel ostaje kancelarka Njemačke

FOTO: Getty images

Nakon četiri godine velike koalicije, prvi rezultati današnjih izbora ukazuju na promjenu sastava vlade. Kancelarka Angela Merkel će novu većinu u parlamentu dobiti zahvaljujući senzacionalnom uspjehu liberala.

Kancelarka Angela Merkel će u naredne četiri godine po svemu sudeći nastaviti da vlada u koaliciji sa strankom koju je kao koalicionog partnera željela i prije četiri godine - sa liberalima. Unija demokršćana (CDU/CSU) je, prema prvim prognozama rezultata, osvojila 33,7 odsto glasova i tako ostala najjača politička snaga Njemačke.

Demokršćanska unija ipak nije profitirala od velike popularnosti koju kancelarka Merkel ima u Njemačkoj. Ona je ostvarila najlošiji rezultat u proteklih 60 godina, tačnije minus od oko 1,5 odsto u odnosu na izbore 2005. godine.

Angela Merkel je prilikom obraćanja članovima svoje stranke u centrali CDU-a u Berlinu izjavila kako je osnovni cilj demokršćana da i u 21. vijeku ostanu tzv. "narodna stranka", to jest stranka koja uživa široku podršku građana.

Ona smatra da je koalicija s liberalima gotova stvar: "Želim istaći da ću biti kancelarka svih Nijemaca i založiću se da našoj zemlji bude bolje u vremenima velike krize."

Liberali sahranili veliku koaliciju

Liberali su na ovim izborima osvojili i više glasova nego što se očekivalo - 14,3 odsto. Sa takozvanim prekobrojnim mandatima, mjestima u parlamentu koje stranke dobijaju na osnovu broja sakupljenih glasova, može se skoro sa sigurnošću reći da će nova vlada Njemačke biti vlada demokršćana i liberala.

FDP je tako sa stranačkim predsjednikom Guidom Westerwelleom ostvario najbolji rezultat u istoriji ove partije i može po prvi put nakon 1998. da računa s ulaskom u vladu.

Westerwelle je nakon objavljivanja rezultata u Berlinu izjavio kako je zadovoljan zbog najboljeg rezultata u istoriji stranke, ali i da to znači veliku odgovornost za liberale, što ova stranka rado prihvata.

Nova vladajuća koalicija će, po svemu sudeći imati većinu od oko 320 mjesta u parlamentu. Ukupan broj poslanika u njemačkom parlamentu zavisi od broja takozvanih prekobrojnih mandata, ali se može reći da ja za većinu dovoljno imati više od 300 mjesta.

Najlošiji rezultat u istoriji socijaldemokrata

Socijaldemokrate su sa svojim kandidatom za kancelara Frankom Walterom Steinmeierom osvojile svega 22,5 do 23,5 odsto, što je najslabiji rezultat ove stranke od osnivanja Savezne Republike Njemačke 1949. godine.

Steinmeier je već priznao izborni debakl: "Ovo je gorak poraz i težak dan za SPD.", izjavio je on pred okupljanim pristalicama u stranačkoj centrali u Berlinu. Steinmeier je izjavio kako se neće povući sa svoje stranačke funkcije i da želi da svoj doprinos oporavku socijaldemokratije u Njemačkoj da kao lider snažne opozicije u parlamentu.

Ljevica i zeleni zadovoljni "istorijski dobrim rezultatima"

Ljevica je ostvarila priliv birača, osvojila je oko 13 odsto glasova, dok zeleni nisu uspjeli da ostvare svoj cilj i postanu treća po jačini partija. Oni su dobili nešto više od 10 odsto glasova.

Uprkos tome, jedna od liderki zelenih, Renate Künast, ističe kako je to najbolji rezultat u istoriji ove stranke i dodaje: "Posebno nas raduje to što smo u ovoj teškoj situaciji pokazali da imamo viziju kako da riješimo privrednu i finansijsku krizu, a rezultat pokazuje da nam ljudi vjeruju."

Za jednog od predsjednika ljevice, Gregora Gysija, priliv novih birača pokazuje da građani Njemačke žele promjene:"Oni žele socijalne promjene, a mi ćemo ih ostvariti, zajedno sa socijaldemokratima, čija će rekonstrukcija ubrzo da uslijedi."

dw-world.de/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije