Merkel: Njemačkoj će trebati migranti

Radiosarajevo.ba
Merkel: Njemačkoj će trebati migranti
FOTO: EPA / Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila u Maroku da pojedinačne politike u vezi s migrantskim pitanjem nisu dovoljne, napominjući da je vrlo važno zajedničkim naporima pronaći rješenje, javlja Anadolu Agency (AA).

U gradu Marakešu u Maroku na UN-ovoj konferenciji o migracijama danas je potvrđen globalni sporazum o migracijama kojeg je usvojilo više od 150 zemalja.

Merkel je u obaćanju prisutnima istakla da se cijeli svijet suočava s problemom migracija.

“Ljudska prava se odnose na ljude diljem svijeta, uključujući i migrante”, rekla je Merkel te dodala kako je globalni sporazum o migracijama bitan jer obuhvata i pitanje sigurnih i legalnih migracija, naglasivši da su migracije neophodne i za održavanje tržišne dinamike i ekonomskog razvoja.

Istakla je da će, ako se ima u vidu demografska struktura Njemačke, njenoj zemlji u budućnosti trebati migranti.

Merkel je dala podršku sporazumu za migracije, uprkos neodobravanju SAD-a i još nekih država, pozivajući na borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija.

Sporazum Ujedinjenih nacija koji daje garancije za sigurno, uređeno i humano kretanje ljudi širom svijeta, usvojilo je više od 150 zemalja u marokanskom gradu Marakešu.

Pobornici ovog ugovora navode da migracije mogu pomoći nacionalnim ekonomijama podmlađivanjem radne snage u državama sa starijom radnom snagom i da će uređenim migracijama biti spašeni životi.

Oni koji se protive sporazumu tvrde da će on dovesti u pitanje nacionalni suverenitet i strahuju od upliva migranata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije