Merkel: Njemačka je na strani Izraela

Radiosarajevo.ba
Merkel: Njemačka je na strani Izraela

U sedmičnoj videoporuci građanima Njemačke kancelarka Angela Merkel je izjavila da je Njemačka na strani Izraela i da bilateralni odnosi između ove dvije zemlje postoje još od 1965. godine, te da se konstantno unapređuju.

Ističući da Njemačka pridaje veliku važnost sigurnosti Izraela i da je stala na njegovu stranu i u toku proteklih Hamasovih raketnih napada, Merkel je kazala da Izrael nema samo „pravo“ na odbranu svog naroda, već ima i „obavezu“ da to čini.

Merkel je dodala da podržava rješenje „dvije države“ i kazala da se nada da će ubrzo biti ponovo pokrenuti mirovni pregovori između Izraela i Palestine, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Njemačka kancelarka Merkel je podsjetila da će izraelski premijer Benjamin Natenyahu naredne sedmice predvoditi izraelsku delegaciju u zvaničnoj posjeti Berlinu i da će na tim sastancima biti govora o saradnji u oblastima ekonomije, nauke, te razmjene studenata i pitanjima uređenja okoliša.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije