Merkel: Nastavak dijaloga s Rusijom je strateška nužnost

1
Anadolija
Merkel: Nastavak dijaloga s Rusijom je strateška nužnost
Foto: EPA-EFE / Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako nastavak dijaloga s Rusijom vidi kao stratešku nužnost, unatoč dubokim razilaženjima u mišljenjima, kao i da to smatra diplomatskom misijom.

Merkel je putem videokonferencije razgovarala s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, a nakon toga je organizovala konferenciju za novinare.

Navodeći kako osuđuje zatvaranje ruskog opozicionara Alekseja Navalnog i odluku Rusije da protjera iz zemlje diplomate nekih zemalja Europske unije (EU), Merkel je kazala kako će odluku o tome da li će biti proširene sankcije protiv Rusije za sada zadržati za sebe.

Kancelarka Merkel naglasila je da ovo nije uticalo na projekt plinovoda Sjeverni tok 2, kojim je planiran transport ruskog plina u Njemačku, te dodala: "Znate kakav je stav njemačke vlade prema ovom projektu."

"Unatoč dubokim razilaženjima u mišljenjima, nastavak dijaloga s Rusijom vidimo kao stratešku nužnost i diplomatsku misiju", kazala je Merkel.

Merkel je izjavila da, iako postoje razlike, smatra da je strateški potrebno nastaviti dijalog s Rusijom o mnogim pitanjima, navodeći primjere dešavanja u Ukrajini, Bjelorusiji, Siriji i Libiji.

Merkel je podsjetila da je Rusija susjed EU-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije