Meksiko: Iz zasjede ubijeno sedam policajaca

Radiosarajevo.ba
Meksiko: Iz zasjede ubijeno sedam policajaca

Napadači su iz zasjede ubili sedam policajaca u dva odvojena sukoba na zapadu Meksika, saopštili su zvaničnici.

Napadači su otvorili vatru kada je policija odgovorila na informaciju o saobraćajnoj nesreći u ruralnoj oblasti države Michoacan, kada su ubijena četiri policajca, javio je BBC. Tri policajca i jedan civil ubijeni su u drugom napadu u susjednoj državi Jalisco.

Prvi napad dogodio se u Brisenasu, gradiću na granici sa Jaliscom, gdje su nepoznati napadači početkom mjeseca oteli šefa policije i trojicu drugih zvaničnika. Oni se još vode kao nestali.

Kako navode zvaničnici, napadači su uhvatili policajce u zasjedu u nedjelju dok su se vozili prema mjestu saobraćajne nesreće. Četiri policajca su poginula, a petorica su povrijeđena. Nedugo zatim, napadači su  otvorili vatru  na policiju u mjestu Eiotlan u državi Jalisco, kada su ubijena tri policajca i jedan civil.

Nije jasno ko stoji iza ubistava, ali je cijeli region pod pritiskom nasilja povezanog sa drogom. Narko karteli Vitezovi templari i Nova generacija  bore se za kontrolu  trgovine drogom u Michoacanu.

Oko 60.000 ljudi izgubilo je život širom Meksika od 2006. kada je prethodna vlada Felipea Calderona rasporedila vojsku protiv narko bandi. Početkom mjeseca, predsjednik Enrique Pena Nieto najavio je formiranje novih snaga u sklopu napora borbe protiv kriminala i nasilja.

Nieto, koji je preuzeo dužnost 1. decembra, rekao je da će nove militarizovane snage  inicijalno brojati  oko 10.000 ljudi.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije