Međunarodni sud pravde naredio Rusiji da prekine invaziju na Ukrajinu

4
Fena
Međunarodni sud pravde naredio Rusiji da prekine invaziju na Ukrajinu
FOTO: AA / Međunarodni sud / Ilustracija

Međunarodni sud pravde (ICJ) u srijedu je naredio Rusiji da odmah prekine vojnu operaciju u Ukrajini.

"Ruska Federacija mora odmah obustaviti vojne operacije koje je započela 24. februara 2022. godine na teritoriji Ukrajine", rekao je sudački panel.

Dodali su da Rusija također mora osigurati da druge snage pod njenom kontrolom ili one koje imaju podršku Moskve prekinu sa vojnim operacijama. Sud je izrazio ,,duboku zabrinutost zbog ruske upotrebe sile u Ukrajini."

Adna Helić objavila prvu fotografiju nakon hapšenja: Najveća snaga je čista savjest

Adna Helić objavila prvu fotografiju nakon hapšenja: Najveća snaga je čista savjest

Ljudska tragedija

"Sud je akutno svjestan razmjera ljudske tragedije u Ukrajini. Sud također izražava zabrinutost zbog upotrebe sile od strane Ruske Federacije u Ukrajini, što postavlja vrlo ozbiljna pitanja koja se tiču poštivanja međunarodnog prava", rekla je predsjedavajuća sutkinja Joan Donoghue čitajući sudsku odluku o privremenim mjerama.

Postupak pred ICJ-om inicirala je u februaru Ukrajina zatraživši od suda da naredi Moskvi da zaustavi invaziju.

Rusija je bojkotirala ročište održano prije desetak dana.

"Sud žali što se Ruska Federacija nije pojavila kao strana na ročištu", rekla je tada sutkinja Donoghue, koju je ruski ambasador u Nizozemskoj obavijestio da Rusija neće učestvovati u procesu.

"To što su ruska sjedišta u ovoj sudnici prazna puno toga nam govori", rekao je član ukrajinske delegacije Anton Korinevič.

Sud je u izricanju privremenih mjera naredio da se obje strane moraju suzdržati od bilo kakvih radnji koje bi mogle pogoršati spor ili otežati njegovo rješavanje.

Ipak, sudije su odbile da nalože Rusiji da ih izvještava o napretku provođenja odluke, ali međunarodni pravni akti obavezuju Rusiju da se povinuje ovoj odluci.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nazvao je to ,,potpunom pobjedom" i rekao da će Rusija biti dodatno izolirana ako odabere da se ogluši na odluku suda u Den Haagu.

Privremene mjere

Ukrajina je zahtjev ICJ-u podnijela 26. februara, dva dana nakon početka ruskog općeg napada, zatraživši da on hitno izda privremene mjere i naredi Rusiji da zaustavi invaziju, dok se ne izjasni o meritumu slučaja, što bi moglo potrajati godinama.

Međunarodni sud pravde (ICJ) osnovan je 1946. godine kako bi rješavao sporove između država. Njegove odluke su obavezujuće i na njih se ne može žaliti, ali sud nema mehanizme kojima može prisiliti države da se donešene odluke ispoštuju. Sud temelji svoje odluke na ugovorima i konvencijama. Ukrajina i Rusija potpisale su Konvenciju UN-a o genocidu 1948. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Najnovije