Međunarodna zajednica protiv nasilja nad iranskom opozicijom

Radiosarajevo.ba
Međunarodna zajednica protiv nasilja nad iranskom opozicijom

Predsjednik Barack Obama izjavio je da je uznemiren situacijom u Iranu, pogotovo nakon jučerašnjeg ubojstva jednog demonstranta na anti-vladinom skupu u Teheranu. U izjavi za medije, predsjednik je dodao da vlada Sjedinjenih Država ne može šutjeti kada je riječ o nasilju koje je izbilo nakon izbora, za koje mnogi tvrde da su bili lažirani. Predsjednik Obama je rekao da iranski narod sam treba izabrati svoje vođe, a da provjera mogućih izbornih neregularnosti ne bi smjela završiti krvoprolićem.

Hiljade Iranaca koji žive u inostranstvu jučer su demonstrirale protiv navodnih izbornih neregularnosti, među ostalim gradovima u Kuala Lumpuru, Londonu, Dubaiju, New Yorku i Washingtonu.

Od drugih reakcija iz svijeta, spomenimo poziv glavnog sekretara Ujedinjenih naroda Ban ki-Moona iranskom političkom vrhu da poštuje volju naroda te da istraži tvrdnje o lažiranju izbora. Ministri vanjskih poslova država Europske unije uputili su Iranu sličan poziv. Također su izrazili zabrinutost zbog policijskog nasilja kojem su podvrgnuti pristaše opozicionih kandidata koji sumnjaju u Ahmedinedžadovu pobjedu. Francuska i njemačka vlada pozvale su iranske diplomate u svojim glavnim gradovima kako bi im prenijele zabrinutost zbog neregularnosti u izbornom procesu kao i zbog policijskog nasilja. Za to vrijeme, iranskom predsjedniku Mahmudu Ahmedinedžadu čestitala je na pobjedi Sjeverna Koreja.

Ubijeno sedam osoba, protesti se nastavljaju


Prema najnovijim informacijama iranskog državnog radija, tokom demonstracija je u Iranu ubijeno ukupno sedam osoba. Osim u Teheranu, protesti su organizovani i u drugim gradovima. Stotine hiljada ljudi je protestvovalo uprkos zabrani okupljanja. Pristaše iranskog predsjedničkog kandidata Mir Hosseina Mousavija najavile su da će i danas održati proteste protiv predsjedničkih izbora za koje tvrde da su bili puni neregularnosti.

U glavnom gradu Irana jučer se na anti-vladinom skupu okupilo više stotina hiljada građana, koji su došli čuti Mir Hosseina Mousavija, glavnog izbornog protivnika aktualnog predsjednika države Mahmuda Ahmedinedžada.

Mousavi je u govoru građanima Teherana optužio vladu za izbornu prevaru, a okupljene je pozvao da brane svoja građanska prava, među ostalim i pravo glasa.

Prema službenim rezultatima izbora, aktualni je predsjednik uvjerljivo porazio svoje protivnike.

voanews.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije