Mediji: Oni koji su napisali ili lajkali ovu rečenicu neće moći dobiti njemačko državljanstvo?!

1
Radiosarajevo.ba
Mediji: Oni koji su napisali ili lajkali ovu rečenicu neće moći dobiti njemačko državljanstvo?!
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Skup podrške Palestini

Sa stajališta njemačkog Ministarstva unutarnjih poslova (BMI), poruka "Od rijeke do mora" može biti razlog za isključenje iz njemačkog državljanstva. To je ono što stoji u BMI-jevim "preliminarnim uputama za prijavu" u novom Zakonu o državljanstvu, u koje su uvid imali njemački mediji.

Ova poruka prvi je dio parole kojom se diljem svijeta daje podrška Palestini: "Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna".

Novi zakon o državljanstvu stupio je na snagu 27. juna 2024. U skladu s tim, ljudi koji rade u Njemačkoj i dobro su integrirani trebali bi moći dobiti njemačko državljanstvo nakon samo pet godina umjesto dosadašnjih osam. Pooštreni su uslovi za privrženost tzv. liberalno-demokratskom temeljnom poretku: "Rasizam, antisemitizam ili bilo koji drugi oblik mizantropije isključuju naturalizaciju", navodi Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova na svojim stranicama. Ali, koji su kriteriji prema kojima se to provjerava?

Bećirović u UN-u: Usvajanje Rezolucije o genocidu predstavlja doprinos jačanju istine i pravde

Bećirović u UN-u: Usvajanje Rezolucije o genocidu predstavlja doprinos jačanju istine i pravde

U dokumentu koji je objavila NDR-ova Panorama, u članu 10.1.1.1.3.1 navodi se slogan "Od rijeke do mora", moguće uz dodatak "Palestina će biti slobodna", koji se spominje kao mogući razlog isključenja iz njemačkog državljanstva. To uključuje i lajkanje, dijeljenje ili komentiranje slogana na društvenim mrežama. Dio slogana "od rijeke do mora", inače, označava područje između Jordana i Mediterana, na području današnjeg Izraela i Palestine.

Njemački sudovi još uvijek se ne mogu odlučiti oko ovoga. U maju je, na primjer, regionalni sud u Mannheimu poručio kako ovaj slogan nije kažnjiv. Poziv na "oslobađanje" Palestine teoretski može izraziti i želju za zajedničkom državom izraelskih Židova i Palestinaca na cijelom teritoriju između Jordana i Mediterana. No, prema presudi Upravnog suda u Düsseldorfu iz septembra, slogan je zaštitni znak zabranjenih organizacija Samidoun i Hamas.

Mahmoud Abbas se obratio u UN-u: "Nećemo otići! Palestina je naša domovina!"

Mahmoud Abbas se obratio u UN-u: "Nećemo otići! Palestina je naša domovina!"

U načelu, ove upute nisu obavezujući za pokrajine čije vlasti provode naturalizaciju. No, glasnogovornik tamošnjeg MUP-a je za dpa objasnio: "Praksa posljednjih godina pokazuje da se savezne pokrajine rukovode uputama Saveznog ministarstva unutarnjih poslova kako bi se pravni propisi o državljanstvu primjenjivali jedinstveno."

Na pitanje može li ovaj slogan biti poseban zakonski kriterij za naturalizaciju osoba, iz Federalnog ministarstva unutarnjih poslova odgovaraju da se treba voditi računa o kontekstu u kojem je slogan izrečen. Na primjer, kada su "izjave poput 'Od rijeke do mora' povezane s eksplicitnim pozivom na nasilne akcije protiv države Izrael".

"Treba ispitati tokom razgovora s podnositeljem zahtjeva i, ako je potrebno, u dopunskom razgovoru, je li podnositelj zahtjeva interno i vjerodostojno predan temeljnom slobodnom demokratskom poretku [...] ili u ovom slučaju možda postoji antisemitski stav", navodi Federalni MUP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije