Matthew: Najrazorniji uragan desetljeća ide ravno na Floridu

Hina
Matthew: Najrazorniji uragan desetljeća ide ravno na Floridu
EPA / Charleston, SAD
Uragan Matthew, najjača karipska oluja desetljeća, približava se u četvrtak jugoistoku SAD-a nakon što je na svom putu prema sjeveru već ubila 136 ljudi na Haitiju, čime je broj žrtava već narastao na 140.

Dok se Matthew preko sjeverozapadnih Bahama približava atlantskoj obali Floride, brzina njegovih vjetrova narasla je na 220 kilometara na sat, objavio je američki državni centar za uragane, dodavši kako je riječ o "najjačem uraganu koji je pogodio to područje u deset godina".

To ga je učinilo "ekstremno opasnim" uraganom 4. kategorije te se očekuje da će takav i ostati kad stigne do SAD-a gdje će direktno pogoditi Floridu ili se kretati njezinom obalom u petak navečer, ističe centar.

Uoči udara uragana evakuirano je više od 2 miliona Amerikanaca, a na Floridi su zatvorene škole i sveučilišta te je otkazano više od 2000 letova.

Guverner Floride Rick Scott izjavio je kako strahuje od potencijalno katastrofalnog i smrtonosnog scenarija u kojem će njegovu saveznu državu pogoditi moćni vjetrovi, dizanje razine mora i izlijevanje oceana, te druge meteorološke opasnosti.

"Ovo je ozbiljno. Ova oluja će vas ubiti, vrijeme nam istječe. Morate napustiti domove prije nego bude prekasno. Evakuirajte, evakuirajte, evakuirajte", rekao je Scott na konferenciji za medije.

U međuvremenu su meteorolozi objavili da strahuju da bi uragan mogao ojačati i na najvišu, petu kategoriju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije