Marinci oslobodili američkog kapetana od pirata

Radiosarajevo.ba
Marinci oslobodili američkog kapetana od pirata

Snajperisti američke ratne mornarice usmrtili su tri somalska pirata koji su držali kao taoca američkog kapetana trgovačkog broda, nakon što su vidjeli da jedan od pirata "drži AK-47 uperen u kapetanova leđa", izjavio je u nedjelju visoki mornarički časnik.

Kapetan Richard Phillips (53), kojeg su četvorica pirata držala u čamcu za spašavanje od srijede, spašen je neozlijeđen, rekao je novinarima viceadmiral Bill Gortney u Manami, u Bahreinu, prenosi MSNBC News.

Brod kapetana Phillipsa, Maersk Alabama, napali su pirati na oko 260 nautičkih milja od obale Somalije u srijedu ujutro. Posada je uspjela vratiti nadzor nad brodom, a pirati su za taoca uzeli kapetana, koji se navodno sam ponudio kako bi zaštitio posadu.

"Američke snage krenule su u oslobađanje Phillipsa nakon što su vidjele da mu prijeti neposredna opasnost," rekao je Gortney u telefonskoj pres-konferenciji iz
Središnjeg zapovjedništva mornarice u Bahreinu.

Četvrti pirat pregovarao je o Phillipsovu oslobađanju, na palubi razarača USS Bainbridge.

"Dok smo pregovarali, zapovjednik Bainbridgea je odlučio da je kapetanov život u opasnosti, i tri pirata su ubijena," rekao je Gortney.

"Gusar koji se predao ranije tokom dana tretiran je humano, njegovi suborci koji su nastavili borbu platili su to svojim životima,"! dodao je.

Tri pirata naoružana automatskim puškama AK-47, ubili su snajperisti s palube Bainbridgea.

Američki savezni tužitelji "preispituju dokaze i druga pitanja" kako bi utvrdili hoće li gusaru biti suđeno u SAD-u, objavio je glasnogovornik ministarstva pravosuđa
u Washingtonu Dean Boyd.

"To je prvi puta u modernoj povijesti da SAD drži u pritvoru pirata koji je napao američke građane," izjavio je visoki američki dužnosnik upoznat sa situacijom. Izvor
je rekao da je osjetljivo pitanje što učiniti s gusarom, prenosi CNN.

Phillips i njegova porodica izrazili su zahvalnost Ratnoj mornarici SAD-a.

Bijela kuća objavila je saopćenju u kojem predsjednik Barack Obama ističe da je "vrlo zadovoljan što je kapetan Phillips spašen i nalazi se na brodu USS Boxer".

"Njegova sigurnost je bila naša prva briga i znam da je ovo dobrodošlo olakšanje njegovoj porodici i posadi", rekao je Obama i naglasio odlučnost SAD-a da se
"zaustavi rast piratstva u toj regiji".

Kako bi ostvarili taj cilj moramo nastaviti raditi s našim partnerima da bi "spriječili buduće napade, biti pripremljeni da zabranimo akte piratstva i zajamčimo
da oni koji koji čine ta djela odgovaraju za svoje zločine", istaknuo je Obama.

"Američki predsjednik izdao je zapovjed vojsci da poduzme "odlučnu akciju" ako Phillips bude u 'neposrednoj opasnosti'," rekao je viceadmiral Gortney.

Članovi posade Maersk Alabama, koji je u subotu doplovio u kenijsku luku Mombasa, s oduševljenjem su dočekali vijest o spašavanju njihovog kapetana.

Phillips i 19 članova posade avionom će biti vraćeni u SAD, gdje će im biti priređen doček, izvijestile su američke TV stanice.

Vođa pirata prijeti odmazdom američkih građana

Vođa somalijskih pirata, koji su pet dana držali u zarobljeništvu američkoga kapetana teretnog broda, obećao je da će osvetiti smrt svojih ljudi ubijenih prilikom oslobađanja taoca, te da će se posebno okomiti na američke građane.

- Amerikanci su ubili naše prijatelje koji su prihvatili da oslobode taoca bez otkupnine, ali ova stvar će samo izazvati još jače mjere odmazde s tim što ćemo posebno goniti američke građane koji
plove našim vodama, rekao je vođa ove grupe pirata Abdi Garad u razgovoru za AFP iz priobalnog mjesta Eyl, oko 800 km sjeverno od Mogadiša.

Vođa pirata je istakao da će intenzivirati napade, uključujući i mnogo dalje od somalijskih voda.

- Sljedeći put ćemo uhvatiti Amerikanca, a onda nek ne očekuju nikakvu milost od nas, dodao je on.

Američki kapetan Richard Phillips oslobođen je u nedjelju iz ruku pirata, koji su ga držali na jednom čamcu za spašavanje u Indijskom okeanu, u operaciji u kojoj su tri pirata ubijena a četvrti uhapšen.


fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije