Mariana je nakon dvije godine puštena iz ruskog zarobljeništva, ali nije u najboljem stanju

2
Radiosarajevo.ba
Mariana je nakon dvije godine puštena iz ruskog zarobljeništva, ali nije u najboljem stanju
Foto: Printscreen / Mariana Čečeljuk

Mariana Čečeljuk, 24-godišnja policajka iz ukrajinskog grada Mariupolja, puštena je na slobodu nakon što je u ruskom zatočeništvu provela više od dvije godine, piše Ukrajinska pravda.

Čečeljuk je bila dio 52. razmjene ratnih zarobljenika između Rusije i Ukrajine.

Nakon što je izbio rat u Ukrajini, Čečeljuk i njezina mlađa sestra od ruskih su se vojnika sakrili u čeličani Azovstal u Mariupolju.

Policija provodi i akciju kodnog naziva "Rapid": Zaplijenjeno 70 kilograma droge!

Policija provodi i akciju kodnog naziva "Rapid": Zaplijenjeno 70 kilograma droge!

Nakon što su civili evakuirani iz čeličane, sestre su razdvojene u jednom ruskom filtracijskom kampu.

Čim su čuli gdje je Čečeljuk radila prije invazije, Rusi su je odveli u pritvor u Donjecku na istoku Ukrajine. Kasnije je prebačena u kamp za ratne zarobljenike u Olenivki u Donjeckoj oblasti. Bila je zatočena i u zatvoru u gradu Taganrogu na jugozapadu Rusije te u zatvoru u Mariupolju.

Natalija Čečeljuk, Marianina majka, rekla je u januaru da su je Rusi pokušali regrutirati te da su joj i prijetili i nudili veliku plaću.

Natalija Čečeljuk rekla je da su Rusi njezinu kćer izgladnjivali, tukli te na razne načine zlostavljali. U pritvoru je oboljela od hroničnog bronhitisa. "Izgubila je dosta kilograma, oslabio joj je imunološki sistem, kosa joj je počela ispadati i prestala je dobivati mjesečnicu", dodala je Natalija Čečeljuk.

Ukrajinska pravda piše da Natalija Mariani slala pisma, ali da ih ova nije dobila.

Rusija je u sklopu 52. razmjene ratnih zarobljenika s Ukrajinom na slobodu pustila 70 muškaraca i pet žena. Kod najmanje trećine puštenih zabilježene su ozljede, ozbiljne bolesti ili invaliditeti, piše Ukrajinska pravda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije