Maria uništava Karibe: Poginula jedna osoba, Dominika potpuno razorena

Radiosarajevo.ba
Maria uništava Karibe: Poginula jedna osoba, Dominika potpuno razorena
Uragan Maria, drugi najjači koji je ovaj mjesec pogodio Karibe, usmrtio je najmanje jednu osobu na otočju Guadalupe te prijeti Djevičanskim otocima i Portoriku u utorak pošto je razorio Dominiku.

Rijedak uragan 5. kategorije 5 Marija je udarila na istočne Karibe nekih 190 kilometara jugoistočno od Svetog Krsta na Američkim Djevičanskim Otocima, javlja Hina.

S vjetrovima od 280 kilometara na sat, prema podacima Američkog nacionalnog centra za uragane, Maria je "potencijalno katastrofalna" oluja koja će nastaviti jačati i trebala bi proći iznad Američkih Djevičanskih otoka u utorak navečer te iznad Portorika u srijedu.


Već je poharala Dominiku, planinsku zemlju od 72.000 stanovnika u ponedjeljak kasno navečer te izazvala velika razaranja.


"Do sad smo izgubili sve što se novcem može kupiti i zamijeniti", napisao je premijer Dominike Roosevelt Skerrit na Facebooku ranije u utorak i dodao "ali sada strahujemo od tjelesnih povreda i mogućih smrti koje bi mogle nastati nakon odrona tla zbog stalnih kiša".


Jedna je osoba poginula pri padu stabla, a dvije su nestale na francuskom otočju Guadalupe, objavile su lokalne vlasti i objasnile da žrtva nije poštovala naredbe da ostane u skloništu.

Neke su kuće ostale bez krovova, ceste su zakrčene srušenim stablima, 80.000 domaćinstava je bez struje i poplavljena su obalna područja. Ako zadrži snagu, Maria će biti najsnažniji uragan koji je pogodio Portoriko u zadnjih 85 godina, otkako ga je 1932. pogodio uragan 4. kategorije.

Maria je 13. oluja na Atlantiku ove godine, sedmi uragan ove sezone i četvrti veliki uragan jači od 3. kategorije - nakon Harveyja, Irme i Josea. Svi ovi podaci iznad prosjeka su za tipičnu sezonu, koja je otprilike tek na polovici.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije