'Mandela izgleda mnogo bolje'

Radiosarajevo.ba
'Mandela izgleda mnogo bolje'

Bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mandela "izgleda mnogo bolje" nakon liječenja plućne infekcije i operacije žučnog kamena, ali će i dalje ostati u bolnici neko vrijeme zbog dodatne njege, rekao je u utorak glasnogovornik predsjednika.

Prvi južnoafrički predsjednik crnac i heroj iz perioda borbe proti apartheida primljen je u bolnicu u Pretoriji 8. decembra nakon što je prevezen iz svog doma u selu Qunu, podsjetio je Reuters. Prvobitno je liječen zbog plućne infekcije, nakon čega mu je obavljena operacije odstranjenja kamenca iz žuči.

Glasnogovornik predsjednika Mac Maharaj rekao je da je posjetio Mandelu u utorak.

"Izgleda puno bolje", rekao je on, dodavši da je Mandela razgovarao s njim. Maharaj je dodao da su ljekari zadovoljni Mandelinim napretkom.

"Kažu da nema razloga za brigu, ali i da im se ne žuri da ga pošalju kući. On ima 94 godine i potrebna mu je izvanredna njega. Ako provede još vremena u bolnici to je zbog toga što mu je potrebna njega", rekao je on.

Mandela je 1961. bio je jedan od osnivača vojnog krila Afričkog nacionalnog kongresa koje je organiziralo sabotaže. Zbog ove aktivnosti, bio je optužen za terorizam, zbog čega je proveo 27 godina u zatvoru (1964. − 1990.). Poslije oslobađanja iz zatvora, ponovno se bavio politikom. Bio je poštovan zbog svog pomirljivog stava prema bijelcima i zbog napora koje je uložio da ujedini Južnoafrikance, koji su vijekovima živjeli rasno i plemenski podijeljeni. 

Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1993. godine, nagrade Saharov 1988. godine i mnogih drugih nagrada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije