Mama, možda mi je odgovorio: Navigator srušenog aviona dopisivao se s kćerkom

1
Radiosarajevo.ba
Mama, možda mi je odgovorio: Navigator srušenog aviona dopisivao se s kćerkom

Nekoliko minuta prije katastrofe ukrajinskog aviona Antonov An-26 u blizini Harkova, navigator aviona Aleksej Ostapenko dopisivao se sa svojom 7-godišnjom ćerkom.

"Kćerka mi je rekla: 'Mama, čekaj. Možda mi je nešto odgovorio.' Kada sam vidjela ovu prepisku, imala sam predosjećaj nečega", rekla je Ostapenkova supruga Elena.

Komentirajući ove navode, jedan penzionosani ruski pilot nije isključio da je SMS poruka mogla biti napisana unaprijed, međutim, zbog gubitka komunikacije, nije poslana na vrijeme, već je otišla tek kad se pojavio signal.

Objasnio je i da telefonski pozivi navigatora mogu utjecati na izvršavanje njegovih dužnosti.

"Avion An-26 Sh, dakle sa slovom Š u oznaci, sugerira da je stvoren za obuku navigatora vazduhoplovstva, kadeta koji se školuju za ovu profesiju. Stoga se u kabini samog aviona nalazi od šest do 12 radnih mjesta. Izrađeni su identično, kao u kokpitu: navigacijski uređaji, različiti sistemi. U pilotskoj kabini ima nekoliko sjedala, tako da je jedan od navigatora mogao priuštiti da sjedi s uređajem, telefonom ili bilo čim što je tamo imao", objasnio je.

Dodao je da ne misli da je navigator pisao tekstualne poruke, jer nema vremena za to. Avionska nesreća koja se u petak dogodila u Harkovskoj oblasti u blizini grada Čugujeva, 2 km od vojnog aerodrome, odnijela je 26 života, uglavnom kadeta. Kako je rekao čelnik uprave Harkovske regije Aleksej Kušer, malo prije pada, pilot je prenio poruku o kvaru lijevog motora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije