Malta: U Sredozemnom moru spašeno 440 migranata, među njima i djeca

0
Hina
Malta: U Sredozemnom moru spašeno 440 migranata, među njima i djeca
Foto: Twitter / Spašavanje migranta

Geo Barents, humanitarni brod Doktora bez granica (MSF), spasio je jučer 4. aprila 440 migranata na brodu u međunarodnim vodama blizu Malte, objavila je nevladina organizacija.

"Nakon više od 11 sati operacije, spašavanje je završeno i ukupno je 440 ljudi, među njima osam žena i 30 djece, sada na sigurnom na brodu Geo Barents i medicinski tim se brine za njih", napisao je MSF Sea na Twitteru, objavivši fotografije spašavanja.

Dok je tražio zaklon od oluje na Sredozemnom moru, Geo Barents je primio poziv za spašavanje i promijenio smjer kako bi mogao pomoći, izvijestila je nevladina organizacija.

Podnesena krivična prijava protiv Jelene Trivić

Podnesena krivična prijava protiv Jelene Trivić

"Nažalost, vremenski uslovi nisu dopustili našem timu da odmah pristupi spašavanju, ne želeći ugroziti život ljudi i ekipe MSF-a. Jutros u 4 sata, nakon deset sati plovidbe uzburkanim morem, naš tim je napokon stigao do broda koji je trebao pomoć", navela je.

Ialijanske vlasti u februaru nisu dopustile isplovljavanje humanitarnog broda MSF-a pod optužbom da je prekršio nova pravila o spašavanju migranata. Podaci talijanskog ministarstva unutrašnjih poslova pokazuju da je od početka godine u Italiju stiglo više od 14.000 migranata, pošto ih je u istom razdoblju lani bilo nešto više od 5.300 i 4.300 u 2021.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije