Većinom mladići: Sve više mladih izbjeglica u Berlinu se prostituira

Hina
Većinom mladići: Sve više mladih izbjeglica u Berlinu se prostituira
EPA / Ilustracija
Sve više mladih izbjeglica u Berlinu se prostituira, javlja u ponedjeljak javni servis RBB pozivajući se na podatke humanitarnih organizacija.

"Uglavnom se radi o mladićima iz Pakistana, Afganistana i Irana", navodi RBB u prilogu u kojem se govori o parku Tiergarten u središtu Berlina u kojem je u posljednje vrijeme primjetan veći broj mladih izbjeglica.

Neke humanitarne organizacija govore i o maloljetnim izbjeglicama koje se prostituiraju.

"Većina kontakata s mušterijama se odvija preko internetskih foruma, ali i izravnim kontaktom u samom parku", kaže se u izvještaju.

Katina Schubert, predsjednica ogranka stranke Ljevica, koja u saveznoj pokrajini-gradu Berlinu sudjeluje u vlasti, govori o "neodrživoj" situaciji. Ona je pozvala saveznu vladu da odvoji više novca za socijalne i integracijske projekte za mlade izbjeglice te je istodobno upozorila kako Berlin nije izuzetak.

"Potresne priče o maloljetnim izbjeglicama koji se prostituiraju sigurno nisu izuzetak, nego ih nalazimo i u ostalim dijelovima Njemačke", rekla je Schubert za agenciju AFP.

U izvještaju RBB-a se govori i maloljetnicima kojima je ili odbijen zahtjev za političkim azilom ili se nalaze u sukobu s porodicom s kojom su došli u Njemačku te su zbog toga prepušteni ulici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije