Malala Yousafzai se vratila u školske klupe

Radiosarajevo.ba
Malala Yousafzai se vratila u školske klupe


Malala Yousafzai, hrabra pakistanska aktivistkinja za prava djevojčica na školovanje, koju su talibani teško ranili u oktobru prošle godine, nakon čega je gotovo pola godine provela na oporavku u Birminghamu, vratila se u školu.

Malala je ranjena u glavu 9. oktobra prošle godine, dok se vraćala iz škole kući u sjeverozapadnom Pakistanu. Odgovornost za napad na djevojčicu preuzeli su talibani, koji su saopštili da im je ona bila meta jer je promovisala obrazovanje žena i 'zapadnjačka razmišljanja'. Tom prilikom su najavili i da će je ponovo napasti.

Nakon višemjesečnog oporavka od ranjavanja, petnaestogodišnja Malala je prije dva dana ponovo počela pohađati nastavu, u školi za djevojčice u Birminghamu. Do škole ju je dopratio otac Ziauddin.

Malala Yousafzai mlada osoba godine

„Uzbuđena sam, sanjala sam dan kad ću se vratiti u školu. Želim da sve djevojčice na svijetu imaju ovu osnovnu mogućnost“, rekla je Malala medijima i dodala:

„Nedostaju mi moje školske drugarice iz Pakistana, ali jedva čekam da upoznam nove nastavnike i prijatelje ovdje u Birminghamu.“

Malala Yousafzai je sa samo 11 godina počela voditi dnevnik o životu pod vlašću talibanskih militanata koji su preuzeli dolinu Swat 2007. i naredili zatvaranje škola za djevojčice. Pišući pod pseudonimom Gul Makai, ona je za BBC opisivala patnju koju su joj nanijeli militanti, posebno kada su u pitanju njeni pokušaji da nastavi obrazovanje. Iako su talibani 2009. protjerani iz doline Swat, njena porodica kaže da redovno dobijaju prijetnje smrću.

Vezano:
Pakistan: 70 posto djevojčica nikad nije vidjelo učionicu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije