Malala Yousafzai se dobro oporavlja

Radiosarajevo.ba
Malala Yousafzai se dobro oporavlja

Malala Yousafzai, pakistanska djevojčica i aktivistkinja, danas je po prvi put stala na noge uz pomoć ljekara u bolnici u Birminghamu, te razmijenila nekoliko riječi pismeno, saopštio je u petak tim ljekara koji je liječi. Ona je u bolnicu u Birminghamu dovezena prije nekoliko dana, kako bi joj se obezbijedila što adekvatnija njega.

Jolie predložila hrabru Malalu za Nobelovu nagradu

Malala je 9. oktobra ranjena u glavu, nakon što su pripadnici talibana napali njen školski autobus. Djevojčica je napadnuta jer je „branila sekularne vrijednosti“ i promovisala jednakost u obrazovanju djevojčica i dječaka u Pakistanu. Odgovornost za napad su preuzeli pobunjenici iz Pakistanskog talibanskog pokreta (TTP) povezanog s mrežom El-Kaide.

Izvještaj o poboljšanju stanja maloljetne Malale Jusafzai podnio je na konferenciji za štampu profesor Dave Rosser iz bolnice Queen Elizabeth Hospital u Birminghamu, specijalizirane za liječenje ratnih ranjenika.

"Stanje Malale Jusafzai je stabilno i ona ne trpi bolove", navodi se u saopštenju bolnice u kojem se precizra da je njena porodica za sada u Pakistanu. Televizija ITV je objavila i da djevojčica može čuti glas svog oca preko telefona, mada još uvijek ne može govoriti jer još nekoliko dana mora nositi aparat u grlu.

Izvor blizak birminghamskoj bolnici tvrdi da povrede mozga koje je ona pretrpjela nisu neizlječive.

Pakistanske vlasti, muslimani širom svijeta, ali i brojne javne ličnosti osudile su napad ekstremističke grupe na Malalu i obećale podršku u njenim daljnjim naporima za obrazovanje pakistanskih djevojčica.

Vezano:
Protesti nakon napada na maloljetnu aktivistkinju

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije