Malala će zatražiti od svjetskih čelnika novac za školovanje sirijske djece

Radiosarajevo.ba
Malala će zatražiti od svjetskih čelnika novac za školovanje sirijske djece

Nobelovka Malala Yousafzai pokušat će nagovoriti svjetske čelnike u četvrtak u Londonu da daju 1,4 milijarde dolara za školovanje izbjegle sirijske djece, rekla je Malala u razgovoru za Reuters.

Predsjednici država i vlada te ministri iz cijelog svijeta sastat će se u Londonu na konferenciji "Potpora Siriji i regiji", kojoj je cilj prikupiti novac za humanitarne krize izazvane ratom u Siriji.

Oko 700.000 sirijske djece u izbjegličkim kampovima u Jordanu, Libanu i drugim zemljama Bliskog istoka ne ide u školu, navodi se u izvještaju  Malaline fondacije koja promovira školovanje djece.

Na londonskoj konferenciji pojavit će se zajedno sa 17-godišnjom Muzoon Almellehan, jedinom mladom sirijskom izbjeglicom koja će se obratiti sudionicima skupa.

"Nadam se da ću ohrabriti i potaknuti svjetske čelnike da nešto poduzmu. Neću čekati. Ne smijemo čekati. To se mora dogoditi", rekla je Malala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije