Majka (33) umrla nekoliko sati nakon poroda. Razlog su "jako loše odluke" medicinara

0
Radiosarajevo.ba
Majka (33) umrla nekoliko sati nakon poroda. Razlog su "jako loše odluke" medicinara
Foto: Daily Mail / Jade Hart, te njen muž i dijete

"Ljubazna i brižna" žena i majka, kako su je nazvali svi koji su je poznavali, umrla je samo nekoliko sati nakon što se porodila ""izuzetno loših odluka", pokazali su rezultati istrage.

Jade Hart je 8. jula 2018. u bolnici Bassetlaw u Worksopu u Velikoj Britaniji rodila Huga.

Ali, u ranim jutarnjim satima sljedećeg jutra, pretrpjela je inverziju materice - rijetku komplikaciju u kojoj se materica djelimično ili potpuno okreće naopačke - te je umrla, piše Daily Mail.

Ambasada SAD u BiH: Spremni smo odgovoriti na antidemokratske aktivnosti Milorada Dodika

Ambasada SAD u BiH: Spremni smo odgovoriti na antidemokratske aktivnosti Milorada Dodika

Istraga na mrtvozornom sudu u Nottinghamu zaključila je da se to dogodilo kao rezultat grešaka koje su počinili jedan od njenih doktora i babica u bolnici.

Utvrđeno je da je pupčanu vrpcu 33-godišnjakinji povukao najmanje četiri puta od strane doktora dok se njena posteljica nije odvojila, što je radnja koju je pomoćnica mrtvozornika dr Elizabeth Didcock označila kao "veoma ozbiljan propust brige" i dovela do smrti.

Hart je pretrpjela višestruke srčane zastoje i ne bi umrla da nije bilo inverzije materice, utvrdila je istraga.

Istraga je također utvrdila da je njenoj smrti doprinijelo i loše vođenje njenog krvarenja koje je u toku, a redovne provjere nisu poduzete u satima koji su prethodili njenoj smrti.

Izgubila je najmanje 5,5 litara krvi i na kraju je doživjela otkazivanje organa i oštećenje mozga, a zanemarivanje je doprinijelo njenoj smrti.

Julie Hazelgrave, Jadeina majka, rekla je nakon istrage:

"Jade je bila izuzetno ljubazna i brižna s velikim životnim žarom".

U istrazi su rekli da je to bila "zaista izuzetno loša" odluka koja bi rezultirala "ozbiljnim rizikom od smrti".

U međuvremenu, Richard Hart, Jadein suprug rekao je:

"Budući da je nezavisna i temeljita, Jadeina istraga je bila od neprocenjive vrijednosti za naše razumjevanje onoga što se dogodilo Jade, što je pretvorilo ono što je trebalo da bude potpuno divan dan u jedan sa tragedijom. Utvrđivanje činjenica je važno, ne samo za našeg sina koji sada mora živjeti svoj život bez mame".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije