Macron potvrdio mogućnost slanja francuskih trupa u Ukrajinu

4
Radiosarajevo.ba
Macron potvrdio mogućnost slanja francuskih trupa u Ukrajinu
Foto: EPA - EFE / Volodimir Zelenski i Emmanuel Macron

Francuska će razmotriti slanje trupa u Ukrajinu ako ruske snage probiju linije fronta, rekao je u četvrtak francuski predsjednik Emmanuel Macron, upozoravajući da bi oprez njegovih evropskih partnera samo ohrabrio Rusiju da nastavi dalje.

Makron je izazvao različite reakcije u februaru kada je rekao da pitanje slanja zapadnih trupa u Ukrajinu ne treba isključiti u budućnosti, iako je priznao da trenutno ne postoji konsenzus za takav potez.

"Nesumnjivo smo bili previše oklijevali definirajući granice našeg djelovanja nekome ko ih više nema i ko je agresor", rekao je Macron u novom intervjuu za britanski list The Economist.

Davor Dragičević otkrio ime ubice svog sina

Davor Dragičević otkrio ime ubice svog sina

U intervjuu, Makron je potvrdio svoje komentare iz februara, insistirajući da to nisu samo prazne riječi.

Ako bi Rusi probili linije fronta, ako bi postojao ukrajinski zahtjev, što danas nije slučaj, mi bismo legitimno morali sebi postaviti ovo pitanje“, rekao je on, napominjući da su francuske trupe poslane u afričke zemlje kada njihovi lideri su tražili pomoć", prenosi BNO News.

Macron je također pozvao svoje evropske saveznike da se "spreme" da se zaštite jer ne mogu uvijek računati na podršku SAD-a, gdje predsjednički kandidat Donald Trump dovodi u pitanje potrebu zaštite članica NATO-a koje ne troše dovoljno.

Kao dio novog okvira za evropsku odbranu, Macron je predložio dovođenje zemalja koje nisu članice EU, poput Britanije i Norveške. Također je nagovijestio svoju spremnost da razgovara o proširenju zaštite koju pruža francusko nuklearno oružje na druge evropske zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije