Machu Picchu opet otvoren nakon protesta u Peruu

0
Radiosarajevo.ba
Machu Picchu opet otvoren nakon protesta u Peruu
Foto: Pixabay.com / Machu Picchu​

Veliki protesti koji su blokirali Machu Picchu su se preselili u Limu, i tako se opet otvorio pristup ovom historijskom spomeniku. 

Peru prolazi kroz jednu od najvećih političkih kriza u svojoj historiji. Sada već bivši predsjednik Pedro Castillo je želio raspustiti parlament prije nego što zastupnici glasaju o njegovom opozivu.

U tome nije uspio, pa ga je parlament opozvao i na njegovo mjesto postavio Dinu Boluarte, koja je bila potpredsjednica u Castillovoj administraciji.

IDDEEA pozvala općine, banke, službe...: "Više ne trebate građanima tražiti štampane CIPS potvrde!"

IDDEEA pozvala općine, banke, službe...: "Više ne trebate građanima tražiti štampane CIPS potvrde!"

Ona je željela da ostane na poziciji do kraja Castillovog mandata, ali stanovnici Perua nisu bili zadovoljni s tim. Sad je sve rezultirao masovnim protestima, te su građani blokirali pristup Machu Picchu. 

Sada su preselili protest u glavni grad, Limu, a procjene kažu da su protesti koštali državu oko šest miliona dolara (10,9 miliona KM). To uključuje i gubitke u turističkom sektoru, koji je najviše pogođen

Nije posve jasno šta će se desiti u budućnosti s političkom situacijom u ovoj južnoameričkoj zemlji. Zasad se čini kako će građani Perua uskoro ići na vanredne izbore, javlja BBC

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije