Lufthansa zbog štrajka upozorenja otkazala više od hiljadu letova

1
AA
Lufthansa zbog štrajka upozorenja otkazala više od hiljadu letova
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Njemačka aviokompanija Lufthansa zbog poziva sindikata Verdi na sutrašnji cjelodnevni štrajk upozorenja otkazala je više od hiljadu letova, javlja AA.

U saopćenju kompanije navedeno je kako će štrajk upozorenja imati veliki uticaj putnike s obzirom da do njega dolazi u jeku sezone putovanja, te da su otkazani gotovo svi letovi u Minhenu i Frankfurtu planirani za sutra.

U Frankfurtu je otkazano ukupno 678 letova, od toga 32 danas i 646 sutra. U Minhenu neće biti realizirano ukupno 345 letova, od toga 15 danas i 330 sutra.

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

Haos na njemačkim aerodromima

Haos na njemačkim aerodromima

Vjeruje se da će posljedice otkazivanja letova osjetiti oko 134.000 putnika.

Navedeno je kako će putnici čiji su letovi otkazani biti obaviješteni i ukoliko je moguće preusmjereni na alternativne letove. Ipak, ograničeni su i trenutni kapaciteti.

Istaknuto je i kako će Lufthansa nastojati što prije letove vratiti u normalu s obzirom na to da će u pojedinim pokrajinama sezona odmora početi ovog vikenda.

Ipak, posljedice štrajka osjećat će se i u četvrtak 28. jula i petak 29. jula.

Michael Niggemann, jedan od čelnika Lufthanse, kritizirao je odluku o štrajku usred sezone putovanja navodeći kako pregovori protiču dobro.

Sindikat je pozvao oko 20.000 članova zemaljskog osoblja Lufthanse na aerodromima u Njemačkoj na štrajk od 3.45 sati po lokalnom vremenu sutra, do 6.00 sati u četvrtak, 28. jula.

Sindikat za 12 mjeseci traži povećanje od 9,5 posto. Lufthansa, s druge strane, nudi povećanje od ukupno 250 eura za 18 mjeseci u dvije faze.

Strane će se opet sastati 3. i 4. augusta u Frankfurtu kako bi razgovarali o kolektivnom ugovoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije