Lopovi uhapšeni zbog krađe starih i rijetkih knjiga

0
Radiosarajevo.ba
Lopovi uhapšeni zbog krađe starih i rijetkih knjiga
Foto: Europol / Ilustracija / Lopovi krali knjige

Devet državljana Gruzije uhapšeno je zbog sumnje da su odgovorni za krađe 170 rijetkih knjiga, antikviteta koji su čuvani u nacionalnim i historijskim knjižnarama širom Europe čime su pričinili štetu od čak 2,5 miliona eura, objavio je Europol.

"Sumnja se da je ova kriminalna grupa odgovorna za krađe najmanje 170 starih i rijetkih knjiga, pričinivši štetu od oko 2,5 miliona eura (oko 5 miliona KM), kao i nemjerljiv gubitak cjelokupnom društvu. Neki od tih ukradenih artefakata prodati su na aukcijama u Sankt Peterburgu i Moskvi, čime su nepovratno izgubljeni", navodi se u saopćenju Europola.

Akcija je provedena u srijedu, 24. aprila u Gruziji i Latviji, gdje su uhapšena četvorica osumnjičenih, a agencija je saopćila kako je troje osumnjičenih ranije uhapšeno u Еstoniji, Francuskoj i Litvaniji, dok su dvojica osumnjičenih pod kontrolom francuskih pravosudnih organa.

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Europol navodi kako je u akciji sudjelovalo više od 100 policijskih službenika na 27 lokacija te da su u pretresima pronašli i oduzeli preko 150 knjiga.

Krađe su izvršene 2022. i 2023. godine u knjižarama u Češkoj, Еstoniji, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Litvaniji, Latviji, Poljskoj i Švicarskoj.

"Na meti kradljivaca bile su rijetke knjige, uglavnom ruskih pisaca, kao što su prva izdanja autora poput Puškina i Gogolja", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije