Lopov iz BiH osuđen u Austriji: U sudnici se slomio - "bio sam glup"

0
Radiosarajevo.ba
Lopov iz BiH osuđen u Austriji: U sudnici se slomio - "bio sam glup"
Foto: DPA / Austrijska policija / Ilustracija

Nakon što je državljanin Bosne i Hercegovine (24) osuđen na osam godina zatvora zbog brutalne pljačke, austrijska policija je saopćila da su pored ove pljačke, rasvijetljena još neka krivična djela, poput pljačke banke u Lincu.

S njim zajedno su osuđena još dvojica njegovih saučesnika, drugooptuženi (31) dobio je pet godina zatvora, a trećeoptuženi (22) dvije i po godine.

Navodno, postoji i četvrti saučesnik, ali za njim se još uvijek traga. Zanimljivo je da je državljanin BiH prvi priveden, baš zbog ranijih krivičnih djela, da bi tokom saslušanja odao i druge saučesnike.

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

Kako prenose mediji, bh. državljanin je sa saučesnicima brutalno napao 44-godišnjaka u okrugu Amštaten, početkom novembra, prošle godine, da bi samo mjesec dana kasnije opljačkao i banku.

Obraćajući se sudu on je rekao: "Bio sam glup, to svakako nije najpametniji način da se zaradi novac."

Žrtva napada je rekao da i danas ima traume kada se sjeti njihovog upada u stan. Misleći da mu je dostavljač na vratima, on je otvorio, a na glavu su mu prislonili pištolj uzvikujući: Novac, novac!

Šema napada je uvijek bila ista - mahom su se predstavljali kao dostavljači, a zatim bi dobro osmotrili žrtvu i njenu kuću, a onda bi uslijedio napad. Na sudu su se uglavnom pravdali da su upali u velike dugove, zbog čega im je novac bio prijeko potreban, ali sutkinja je rekla da to nikako ne opravdava ono što su učinili.

U optužnici stoji da je ovaj trojac u jutarnjim satima otišao do kuće 44-godišnjaka:

"Pljačka je bila planirana. Znali su da žrtva živi sama", rekla je tužiteljica.

Državljanin BiH navodno je plinskim pištoljem zaprijetio žrtvi i ugurao ga u kuću. Prema optužnici, žrtva je bila vezana dok su mu prijetili pištoljem i tražili novac i nakit.

Inače, prvooptuženi je osuđen i za napad na banku 16. decembra, 2022. u Leondingu u Gornjoj Austriji, za tešku pljačku banke i pokušaj krađe te – zbog događaja u Lincu prošle godine. Tokom pljačke decembra, 2022. osuđeni je koristio isti plinski pištolj, kao i u ranijim pljačkama. On je tada ukrao 2.000 eura, a službenicu banke je tom prilikom povrijedio, prenose Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije