London: Sukobi britanskih desničara i muslimana (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
London: Sukobi britanskih desničara i muslimana (VIDEO)

Foto: EPA


Desničarske grupe koje tvrde da se zalažu protiv islamskog ekstremizma pokušavaju da izazovu nasilje na britanskim ulicama, izjavio je britanski ministar za zajednice i lokalnu vladu, John Denham.

Denham se obratio javnosti nakon sukoba različito orijentisanih grupa kod nove londonske džamije koji je izbio tokom marša grupacije „Zaustavimo islamizaciju Evrope”.

Deset ljudi je uhapšeno u petak poslije nereda koji su izbili na lokaciji gdje se planira izgradnja nove petospratne džamije, odmah pored Harrow Cenral Mosque u sjeverozapadnom Londonu.

Lokalni muslimani i članovi grupe„Ujedinjeni protiv fašizma” suprostavili su se učesnicima protesta „Zaustavimo islamizaciju Evrope”, dok je manji broj muslimanske omladine zasuo policiju ciglama, flašama i petardama.

I u Birminghamu je poslednjih meseci bilo napetosti. Članovi „Engleske i velške odbrambene lige”, zauzeli su ulice zajedno sa članovima organizacije koja sebe naziva „Ujedinjene žrtve”.

Denham je izjavio da se protesti mogu izmaći kontroli ukoliko se nešto uskoro ne preduzme i da desničari na ovaj način pokušavaju da izazovu pretjeranu reakciju azijske populacije.

„Ukoliko pažljivo pogledate na koji način "Engleska odbrambena liga demonstrira", jezik koji koristi i mete koje odabira, prilično je jasno da im je taktika da provociraju i izazovu nasilne reakcije”, rekao je ministar, „Od izuzetne je važnosti da se vlada pobrine da se to ne desi”.

Taktike Engleske odbambene lige (EOL) a slične su onima koji su koristili članovi „Britanske unije fašista” u tridesetim godinama prošlog vijeka, rekao je i Denham i naglasio da, srećom, EOL nema isti intenzitet i organizaciju djelovanja i da samim tim ne predstavlja sličnu prijetnju.

Demonstracije pod palicom EOL-a planirane su u Manchesteru, Leedsu i Lutonu u naredne dvije nedjelje, a na zakazanim okupljanjima na Trafalgarskom trgu u Londonu ove nedelje očekuje se stotine simpatizera desničarskih organizacija.

Zvanični stav EOL-a je da se oni bore protiv "islamskog ekstremizma", a da nisu protiv pojedinaca muslimanskog vjerskog opredeljenja.

http://www.youtube.com/watch?v=WQY5P9z4w74


e-Novine.com

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije