London: Predaja nadležnosti u Afganistanu krajem 2010.

Radiosarajevo.ba
London: Predaja nadležnosti u Afganistanu krajem 2010.

Foto: Reuters

Nacrt završnog kominikea konferencije za Afganistan pokazao je da su se svjetski lideri složili o vremenskom roku početka predaje nadležnosti na afganistanske pokrajine krajem 2010. godine.

Lideri su također obećali sredstva za plan kojim bi privukli talibanske borce da se odreknu nasilja - ali nisu pomenuli nikakve konretne brojke, prenosi AP.

Sedamdeset zemalja obećalo je podršku aktivnostima afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija u borbi protiv korupcije i tvrde da će samit u Kabulu u ovoj godini ponuditi konkretne planove za jačanje njegove posrnule vlade.

U tekstu se navodi da rasprave predstavljaju "odlučan korak ka osiguranju toga da afganistansko rukovodstvo pruži sigurnost, stabilizira i razvije Afganistan".

Karzai pozvao talibane na mirivne razgovore

Afganistanska vlada u četvrtak je pozvala talibane na mirovno vijeće plemenskih starješina u okviru napora da pronađe put za okončanje sukoba koji testira strpljenje i resurse afganistanskih zapadnih saveznika.

"Moramo doći do svih naših zemljaka, posebno do naše nezadovoljne braće, koji nisu dio Al-Qaide ili drugih terorističkih mreža, koja prihvataju afganistanski ustav", rekao je obraćajući se učesnicima konferencije afganistanski predsjednik Hamid Karzai.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici neće biti angažovani u vijeću, poznatom kao "loja jirga", i saopćile su kako će prepustiti Afganistancima da rade na pomirenju.

Velika pažnja bila je posvećena problemu sigurnosti – sudionici su od afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija i njegovih ministara željeli čuti kako oni vide daljnji razvoj afganistanskih snaga sigurnosti i njihove sposobnosti da preuzmu odgovornost od koalicijskih snaga, prvo u mirnijim dijelovima, a potom i u cijeloj zemlji.

Na značaj tog procesa ukazao je jedan od sudionika konferencije i specijalni američki izaslanik za Afganistan i Pakistan Richard Holbrooke.

"To će se odvijati od pokrajine do pokrajine, od područja do područja i želim naglasiti da je preuzimanje odgovornosti najkritičnije od svih pitanja s kojima smo suočeni. Uspjeh na tome polju predstavljat će uspjeh u Afganistanu. Među snagama koje se sada upućuju u Afganistan iz Amerike i Evrope nalazi se veliki broj policijskih i vojnih instruktora", kazao je Holbrooke.

Uoči skupa u Londonu BBC je organizirao raspravu tokom koje su afganistanski predsjednik Hamid Karzai i britanski premijer Gordon Brown odgovarali na pitanja afganistanskih studenata u Velikoj Britaniji.

Studente je između ostalog zanimala mogućnost pregovora s talibanima.

Britanski premijer je ukazao na potrebu da se ojačaju afganistanska vlada, oružane snage i policija, a predsjednik Karzai je naglasio da se ponuda pregovora odnosi samo na one talibane koji ne vjeruju u ekstremizam i koji su spremni da se odreknu nasilja.

Afganistanski predsjednik je priznao da je zabrinut zbog raširene korupcije u zemlji te najavio da će na londonskoj konferenciji iznijeti akcijski plan za njeno suzbijanje.

Današnja konferencija u Londonu trajala je samo dva sata i dio je šireg procesa čiji je cilj da se pruži daljnji poticaj stabilizaciji Afganistana.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije