London odobrio azil za 1.500 sirijskih izbjeglica u 2013. godini

Radiosarajevo.ba
London odobrio azil za 1.500 sirijskih izbjeglica u 2013. godini

Velika Britanija je odobrila prošle godine politički azil za oko 1.500 sirijskih izbjeglica koji su pobjegli od sukoba u svojoj zemlji, izjavio je u utorak zamjenik britanskog premijera Nick Clegg. 

''Prihvatili smo oko 1.500 tražilaca azila - izjavio je Clegg u parlamentu u Londonu. "Naravno, moramo to učiniti. Prihvatili smo stotine podnosilaca zahtjeva koji su tražili utočište u našoj zemlji i koji su dobili azil sukladno našim međunarodnim obavezama", dodao je on.

Prema službenim podacima ministarstva unutarnjih poslova, Velika Britanija je u stvari odobrila azil za više od 2.000 Sirijaca od početka pobune protiv sirijskog režima Bašara el-Assada u martu 2011. godine.

U decembru, Amnesty International je optužio zemlje Evropske unije da su prihvatile "žalosno mali broj" sirijskih izbjeglica. 

Organizacija za odbranu ljudskih prava je upozorila Veliku Britaniju koja nije spontano predložila nijedno mjesto za sirijske izbjeglice. London se branio objasnivši da pruža pomoć izbjeglicama u regiji. 

''Ako su došli u Veliku Britaniju vlastitim sredstvima, mi proučavamo situaciju slučaj po slučaj'', izjavila je novinskoj agenciji AFP glasnogovornica britanskog ministarstva unutarnjih poslova. "Naša politika se sastoji u tome da pruži pomoć u zemlji i pomogne u regiji", dodala je ona.

Britanska vlada je posvetila 500 miliona funti (820 miliona dolara, 620 miliona eura) da pomogne sirijskim civilima žrtvama rata, od kojih 236 miliona funti odobrenih zemljama koje primaju stotine hiljada izbjeglica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije