Lokalni izbori u Turskoj: Jedan mrtav, sedmero ranjenih

Radiosarajevo.ba
Lokalni izbori u Turskoj: Jedan mrtav, sedmero ranjenih

U Turskoj su u toku lokalni izbori, koji ovaj put nisu prošli bez incidenata. Na jugoistoku zemlje, u okrugu Diyarbakir, poginula je jedna osoba, a još sedam ih je ranjeno. Žrtva sukoba je, prema turskim medijima, četrdesetjednogodišnji Adnan Yalcin.

Stanovnici Turske u nedjelju su izašli na lokalne izbore, na kojima su glavni suparnici vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP), turskoga premijera Recepa Tayyipa Erdogana, koja se smatra favoritom, i predstavnici opozicione Narodne republikanske stranke (CHP).

Rezultati istraživanja javnog mišljenja variraju, ali ipak je za očekivati da će većinu glasova na izborima za gradonačelnike i općinske skupštine u osamdesetjednoj turskoj pokrajini odnijeti stranka aktuelnog premijera.

Stranka pravde i razvoja bi trebala osvojiti oko 48,9 posto glasova, a Narodna republikanska stranka oko 33,1 posto, a agencija A&G utvrdila je da će prva pobijediti sa 39,1 posto u odnosu na opozicionu stranku, koja bi, prema rezultatima njihova istraživanja, trebala osvojiti 26,8 posto glasova.

U centraliziranom turskom političkom uređenju, posmatrači ove izbore smatraju svojevrsnim testom za izbor državnih čelnika. U posljednjim sedmicama svoje kampanje, premijer Erdogan gotovo svakodnevno drži govore u raznim dijelovima zemlje. I drugi stranački čelnici lokalne izbore koriste kao svojevrstan test moći. Prvi rezultati izbora očekuju se u nedjelju navečer.

Večernji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije