LIVE - 122. dan invazije: "Rat bi mogao trajati godinama"

0
Radiosarajevo.ba
LIVE - 122. dan invazije: "Rat bi mogao trajati godinama"
Foto: EPA-EFE / Uklanjanje neeksplodirane granate u Harkivu

14:30

Rogozin: Pokrenuta serijska proizvodnja raketa "Sarmat"

Preduzeća ruske državne korporacije "Roskosmos“ pokrenula su serijsku proizvodnju interkontinentalnih balističkih raketa "Sarmat" , a prvi raketni puk biće na borbenom dežurstvu do kraja 2022. godine, saopštio je generalni direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin.

Objavljena prognoza do ponedjeljka: Najavljeno sunčano vrijeme, a onda nagla promjena

Objavljena prognoza do ponedjeljka: Najavljeno sunčano vrijeme, a onda nagla promjena

"Već smo pokrenuli serijsku proizvodnju raketa. Polazimo od toga da do kraja godine treba da stavimo na borbeno dežurstvo prvi puk u Užuru, u Krasnojarskom kraju", rekao je Rogozin za televizijski kanal "Rusija 24".

13:55

Čelnik ukrajinske vojske: Raketni sistemi iz SAD-a već rade i pogađaju mete

Raketni sistemi koje isporučuje SAD već rade i pogađaju mete u dijelovima Ukrajine koje je okupirala Rusija, rekao je čelnik ukrajinske vojske.

"Topnici Oružanih snaga Ukrajine vješto su gađali određene ciljeve - vojne ciljeve neprijatelja na našem, ukrajinskom, teritoriju", napisao je na Telegramu načelnik Glavnog štaba Ukrajine Valerij Zalužnji.

12:45

Lider Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je da je preuzeta kontrola nad aerodromom u Severodonjecku i industrijskom zonom gde se nalazi fabrika "Azot".

"Industrijska zona Severodonjecka i aerodrom u potpunosti su oslobođeni. Jedna od složenih tačaka ukrajinske odbrane nije dugo izdržala", napisao je Kadirov na Telegramu.

Sa teritorije fabrike "Azot" u Severodonjecku oslobođeno je 800 civila.

11:52

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je u subotu kako se boji da bi se Ukrajina mogla suočiti s pritiskom da dogovori mirovni sporazum s Rusijom koji nije u njezinom interesu.

Do tog bi pritiska na Ukrajinu moglo doći, smatra Johnson, zbog ekonomskih posljedica rata u Europi.

"Previše zemalja navodi da je ovo europski rat koji je nepotreban... i stoga će pritisak rasti da potakne - prisili možda - Ukrajince na loš mir“, rekao je za televizijske kuće u glavnom gradu Ruande Kigaliju gdje prisustvuje summitu Commonwealtha.

Johnson je rekao da bi posljedice mogućeg ostvarenja planova ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini bile opasne za međunarodnu sigurnost i značile bi “dugoročnu ekonomsku katastrofu“.

10:40

Britanski obavještajci: Veliki su potresi u vrhovnom zapovjedništvu ruske vojske

Ukrajina vjerojatno rekonfigurira svoju obranu sektora Sjeverodonjeck-Lisičansk, dok ruske oklopne jedinice nastavljaju napredovati na južnom rubu sektora, navodi se u izvješću.

Ministarstvo obrane također tvrdi da je od početka lipnja došlo do velikih potresa u vrhovnom zapovjedništvu ruske vojske što je dovelo do smjene zapovjednika zračno-desantnih snaga (VDV), general-pukovnika Andreja Serdjukova i zapovjednika južne armijske grupe (SGF), generala Aleksandra Dvornikova.

Britanski obavještajci kažu da je potonji vjerovatno u nekom trenutku bio opći operativni zapovjednik snaga za invaziju.

9:50

Rusi raketama napali vojni objekt na zapadu Ukrajine, četvero povrijeđenih

U ruskom napadu na vojni objekt Javoriv na zapadu Ukrajine ranjene su četiri osobe, rekao je guverner Lavova Maksim Kozitski u videoobjavi.

Kozitski je rekao da je šest projektila ispaljeno iz Crnog mora, od kojih su četiri pogodila bazu, dok su dva Ukrajinci presreli i uništili prije nego što su pogodili metu, prenosi Reuters.

U napadu na vojni univerzitet u blizini Javoriva u ožujku je ubijeno 35 ljudi, a ranjeno najmanje 130, prema ukrajinskim dužnosnicima.

8:40

Zapadni čelnici će na dva predstojeća ključna summita, G7 i NATO-a, nastojati što više zbiti redove u odnosu prema Moskvi jer bi rat u Ukrajini, kojem se ne vidi kraj, mogao dovesti u pitanje njihovo jedinstvo.

Čelnici velikih sila, među kojima je i američki predsjednik Joe Biden, od nedjelje se sastaju u bavarskim Alpama na godišnjem okupljanju sedam indistrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7).

Skupinu čine SAD, Kanada, Ujedinjeno Kraljevstvo, Japan, Francuska, Italija i Njemačka.

7:30

NATO je spreman godinama podržavati Ukrajinu u ratu s Rusijom, uključujući i pomoć Kijevu da prijeđe s oružja iz sovjetske ere na moderno zapadnjačko oružje i sisteme, rekao je u četvrtak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

"Moramo biti pripremljeni za dugačko razdoblje", rekao je Stoltenberg na samitu mladih u Bruxellesu. "Apsolutno postoji mogućnost da će se ovaj rat vući i trajati mjesecima i godinama."

Danas je 122. dan ruske invazije na Ukrajinu, iz minute u minutu pratimo današnja dešavanja.

Ključni događaji jučer: 

  • Ukrajinske snage krenule su se povlačiti iz Severodonjecka
  • Ukrajinska obavještajna služba tvrdi kako Rusija planira napasti stambena područja u Bjelorusiji kako bi je uvukla u rat.
  • Bliski saveznik Vladimira Putina Andrej Guruljov upozorio je da će London prvi biti bombardiran u slučaju novog svjetskog rata.
  • Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, izjavila je da će odluka čelnika Europske unije da prihvate Ukrajinu i Moldaviju kao kandidate za članstvo imati negativne posljedice.
  • Poljska će dobiti poznajmicu od 450 miliona eura od Razvojne banke Vijeća Europe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije