Lisabonski ugovor sutra stupa na snagu

Radiosarajevo.ba
Lisabonski ugovor sutra stupa na snagu
Foto: Reuters

Lisabonski ugovor nakon skoro desetogodišnjih napora na institucionalnim reformama stupa na snagu 1. decembra. Evropska unija bi s Lisabonskim ugovorom trebala lakše dolaziti do odgovora koji se očekuju na području energije, klimatskih promjena, prekograničnog kriminala i dobiti veću težinu na međunarodnoj sceni, piše Hrt.hr.

Glavne promjene koje donosi ugovor u institucionalnom uređenju EU jesu uvođenje dužnosti stalnog predsjednika Evropskog vijeća i visokog predstavnika za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost, koji istodobno obnaša i dužnost potpredsjednika Evropske komisije.

Podsjetimo, lideri EU za predsjednika su izabrali dosadašnjeg belgijskog premijera Hermana van Rompuya a za visoku predstavnicu Britanku Catherine Ashton.

Novim promjenama ukida se i sistem rotirajućeg predsjedništva Evropskog vijeća.

Lisabonski ugovor povećava broj političkih područja na kojima će Evropski parlament imati pravo suodlučivanja zajedno s članicama. Radi se o osjetljivim područjima kao što su pravosuđe, sigurnost i imigracija, a nacionalni parlamenti prvi put dobivaju mogućnost da kažu svoje mišljenje pri donošenju evropskih zakona.

Novi ugovor predviđa povećavanje broja područja u kojima se odluke donose kvalificiranom većinom umjesto jednoglasno, naročito na području saradnje u pravosuđu i unutarnjim poslovima, javlja Hrt.hr.

Uvodi se i novi sistem glasanja dvostrukom većinom po kojemu najmanje 55 posto članica koje predstavljaju najmanje 65 posto stanovništva mora glasati za novi zakon da bi on prošao.

Također prvi put uvodi se mogućnost da bilo koja zemlja članica može napustiti Evropsku uniju pod uvjetima o kojima mora pregovarati sa svojim partnerima.

Portugalska vlada u saradnji sa švedskim predsjedništvom EU-a i Evropskom komisijom organizira u utorak svečanost u Lisabonu, gdje je ugovor potpisan 13. decembra 2007. godine.

Na svečanosti će sudjelovati predsjednici svih evropskih institucija, među njima i prvi stalni predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuy, javlja Hina.

radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije