Liderki Mijanmara oduzeta nagrada za ljudska prava

AA
Liderki Mijanmara oduzeta nagrada za ljudska prava
EPA / Aung San Suu Kyi
Organizacija za ljudska prava "Amnesty International" oduzela je prestižnu nagradu za ljudska prava koju je 2012. godine dodijelila liderki Mijanmara Aung San Suu Kyi.

Iz Amnesty Internationala su kazali da je Aung San Suu Kyi izdala vrijednosti koje je nekada snažno promovisala, dodajući da liderka Mijanmara više nije simbol nade.

U saopćenju ove međunarodne organizacije za ljudska prava se navodi da su nagradu povukli zbog njene ravnodušnosti prema sudbini Rohinja muslimana u Mijanmaru i zbog sve veće netolerancije prema slobodi govora u toj zemlji.

Suu Kyi je 2012. godine, zbog uloge koju je imala u promociji mira i demokratije, proglašena ambasadoricom savjesti Amnesty Internationala, što je najviša nagrada ove organizacije za ljudska prava.

Nagradu je dobila dok je bila u kućnom pritvoru, a tadašnja sekretarica Amnesty Internationala Irene Khan kazala je za nju da je "simbol nade, hrabrosti i neumorne borbe za ljudska prava".

Aktuelni generalni sekretar Amnesty Internationala Kumi Naidoo istakao je da nema nikakvog opravdanja da Suu Kyi i dalje nosi titulu ambasadorice njihove organizacije.

Inače, ovo je samo posljednja u nizu nagrada koje su oduzete liderki Mijanmara zbog njene ravnodušnosti i nemara prema sudbini Rohinja muslimana u Mijanmaru.

Arakanski muslimani Rohinje već su godinama najugroženija etnička grupa u svijetu, a od prošle godine suočavaju se s novim valom nasilja u mijanmarskoj regiji Arakan.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska porušila je nekoliko stotina muslimanskih sela, iz kojih je najmanje 750.000 mještana primorano na bijeg ka susjednom Bangladešu.

Prema zvaničnim podacima, u Arakanu je 1970-ih živjelo približno dva miliona muslimana, a trenutno ih je u toj regiji manje od 300.000.

Iz Ujedinjenih naroda i drugih međunarodnih organizacija nerijetko upozoravaju da nasilje nad arakanskim muslimanima ima sve elemente etničkog čišćenja, pa čak i genocida.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije