Lideri evropskih zemalja obilježili godišnjicu pada Berlinskog zida

Anadolija
Lideri evropskih zemalja obilježili godišnjicu pada Berlinskog zida
FOTO: AA / Brojne zvanice na obilježavanju godišnjice

Lideri evropskih zemalja, porodice, prijatelji i građani obilježili su danas na području Memorijalnog muzeja godišnjicu pada Berlinskog zida.

Lideri Njemačke, Poljske, Mađarske, Slovačke i Češke prisustvovali su ceremoniji u Bernauer Strasseu, gdje stoji jedan od posljednjih dijelova Berlinskog zida, povodom obilježavanja 30. godišnjice rušenja simbola Hladnog rata koji je više od dvije decenije dijelio Istočnu i Zapadnu Njemačku.

Širom Njemačke danas, 9. novembra, obilježava se 30. godišnjica rušenja Berlinskog zida, čime je označen početak kraja vladavine komunizma, ne samo u Istočnoj Njemačkoj nego u većini do tada socijalističkih država u Evropi.

Prisutni su položili i cvijeće u znak sjećanja na žrtve. Obilježavanju je, pored predsjednika njemačke Frank-Waltera Steinmeiera, prisustvovao i veliki broj lidera iz drugih zemalja. Prisutni su bili i predsjednici Slovačke, Poljske, Češke i Mađarske. 

U obraćanju prisutnima, Steinmeier se zahvalio stanovnicima Slovačke, Poljske, Češke i Mađarske za njihov doprinos procesu ujedinjenja dvije Njemačke.

"Bez hrabrosti i želje za slobodom Slovaka, Poljaka, Čeha i Mađara, mirna revolucija u istočnoevropskim zemljama i ujedinjenje dvije Njemačke ne bi bili moguće", rekao je Steinmeier.

Njemačka kancelarka je nakon polaganja cvijeća s prisutnima prešla u malu crkvu u blizini. 

Tu je podsjetila na rušenje Berlinskog zida 1989. godine. 

"Prije rušenja niko nije vjerovao da je to moguće", poručila je Merkel. 

Njemačka kancelarka je dodala da se "moramo suprotstaviti mržnji, rasizmu i antisemitizmu".

Svjetlosne instalacije, koncerti i javne tribine planirane su u cijelom gradu i drugim dijelovima Njemačke kako bi se obilježio pad Zida, uključujući i koncert na berlinskoj Brandenburškoj kapiji.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije