Da li će Gadafijev sin na izborima u decembru preuzeti vlast u Libiji?

0
Radiosarajevo.ba
Da li će Gadafijev sin na izborima u decembru preuzeti vlast u Libiji?
Foto: DW / Sadi Gadafi, treći sin libijskog vladara Moamera Gadafija

Jedan od sinova nekadašnjeg libijskog vlastodršca Moamera Gadafija želi postati predsjednik na izborima u decembru. I nije isključeno da će uspjeti – jer mnogi se sa sjetom sjećaju vladavine njegovog oca.

Ovih dana je prezime Gadafi ponovo u naslovima svjetskih medija. Sadi Gadafi (48), treći sin nekadašnjeg libijskog vladara Moamera Gadafija, prije sedmicu dana je pušten iz zatvora. Navodno je odmah otišao u Tursku, piše DW.

Mlađi Gadafi je proveo sedam godina iza rešetaka, osuđen zbog zločina nad demonstrantima tokom pobune protiv režima 2011. godine, kao i zbog ubojstva popularnog fudbalera Bašira al-Rayanija 2005. godine. Al-Rayani je otvoreno kritikovao Gadafijev režim.

Pojavio se snimak zapaljenog BMW-a influenserice Adne Helić: 'Od njega nije ostalo ništa'

Pojavio se snimak zapaljenog BMW-a influenserice Adne Helić: 'Od njega nije ostalo ništa'

Sadi Gadafi je također bio fudbaler i stigao je na čudnovat način čak i do dresa nekih talijanskih prvoligaša. U dogovoru da se Sadi Gadafi pusti iz zatvora sudjelovale su važne plemenske vođe, trenutni premijer, ali i Fati Bašaga, bivši ministar policije kojem se daju dobre šanse da postane premijer nakon izbora u decembru.

Poznavatelji prilika upravo tu vide problem – porodica Gadafi bi mogla biti bitan faktor na tim izborima.

Ambicije jednog sina

Moamer Gadafi je četiri desetljeća vladao zemljom, prije nego što je svrgnut s vlasti i ubijen u pobuni 2011. godine koju su podržale zapadne sile. Od sedmorice njegovih sinova, trojica su ubijena.

Dva sina, kćerka i supruga pokojnog diktatora dobili su azil u Omanu. Ali, najzanimljiviji je slučaj Gadafijevog sina Seifa al-Islama (49), jedinog člana porodice za kojeg se čuje da ima političke ambicije.

Seifa su prije deset godina zarobile plemenske paravojske na sjeverozapadu Libije. Pušten je prije četiri godine i vjeruje se da živi među svojim bivšim otmičarima.

Moamer Gadafi je četiri desetljeća vladao zemljom - undefined

Foto: DW: Moamer Gadafi je četiri desetljeća vladao zemljom

U julu je u jednom od rijetkih intervjua, objavljenom u New York Timesu, rekao da ima političke ambicije i želi postati predsjednik ove godine. Analitičari kažu da uopšte nije bez šansi u zemlji koju su, od pada Moamera Gadafija, obilježili krvavi sukobi i podjele.

„Nema aktera ili grupe koji bi jasno dominirali političkom scenom“, kaže Tim Eaton, istraživač Chatham Housea koji se bavi stanjem u ovoj mediteranskoj zemlji.

„Sve je postalo veoma komplikovano. Kao partija trodimenzionalnog šaha, u kojoj razni lideri i mreže pokušavaju sklopiti saveze, ili ponegdje sarađuju, ali uvijek ograničeno“, kaže Eaton za DW.

Seif nema vojsku

Drugi analitičari kažu da je puštanje Sadija Gadafija iz zatvora način da se njegov stariji brat Seif privoli na određene političke saveze. „Ima ljudi u Libiji koji bi, s obzirom na događaje prethodnih godina, potpisali da im je bilo bolje pod vlašću obitelji Gadafi", kaže Eaton.

Neki se čak pitaju bi li Seif Gadafi mogao postati novi predsjednik nakon izbora 24. decembra. Jedan od konkurenata mogao bi mu biti moćni gospodar rata, general Khalifa Haftar koji kontrolira dobar dio zemlje.

Sugovornici DW-a uvjereni su da Seif Gadafi ima odlične šanse u narodu, a to govore i neke ankete koje valja uzeti s rezervom.

Tim Eaton je ipak pomalo suzdržan: „Teško mu je povratiti staru popularnost. Ne može se slobodno kretati zemljom, a nema ni oružane snage koje su mu lojalne."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije