Liban optužuje Izrael da namjerno napada novinare, incident nazvali "ratnim zločinom"

1
Radiosarajevo.ba
Liban optužuje Izrael da namjerno napada novinare, incident nazvali "ratnim zločinom"
Foto: AA / Slike razrušenog Libana

Liban optužuje Izrael za namjerno gađanje novinara u napadu koji je u petak u južnom dijelu zemlje ubio tri medijska radnika, nazivajući taj incident "ratnim zločinom".

Izraelska vojska se još nije izjasnila o ovoj tvrdnji, javlja AFP.

Proiranska libanska televizijska stanica Al Mayadeen javlja da su kamerman Ghassan Najjar i inžinjer emitovanja Mohammad Reda poginuli u napadu na rezidenciju novinara u Hasbaji, u južnom Libanu.

Hoće li 2025. biti najskuplja godina u BiH? Sve veće cijene brašna, kafe

Hoće li 2025. biti najskuplja godina u BiH? Sve veće cijene brašna, kafe

Druga televizijska kuća, Al-Manar, koju vodi Hezbollah, javlja da je video novinar Wissam Qassem također poginuo u napadu na bungalov koji su iznajmili nekoliko medijskih organizacija koje pokrivaju rat između Izraela i Hezbollaha.

"Ovo je ratni zločin", rekao je libanonski ministar informacija Ziad Makary. Najmanje 18 novinara iz šest medija, uključujući Sky News, Al-Jazeeru i libanske emitere, boravilo je u pansionima.

UN ostaje u Libanu koliko god treba: Razaranje je strašno

UN ostaje u Libanu koliko god treba: Razaranje je strašno

"Čuli smo kako avion leti veoma nisko - to nas je probudilo - a onda smo čuli dva projektila", rekao je Muhammad Farhat, reporter libanske kuće Al-Jadeed, za Reuters.

Rekao je da je oštećeno nekoliko bungalova. Njegovi snimci pokazuju prevrnute i oštećene automobile, na nekima oznaku "Press".

"Izvještavali smo odatle oko mjesec dana, a da se ništa nije dogodilo. Ne znam ni kako sam se izvukao ispod ruševina", rekao je Farhat.

Ghassan bin Jiddo, direktor Al-Mayadeena, rekao je na X nalogu kanala da je napad bio "namjeran".

"Smatramo okupaciju (Izrael) potpuno odgovornom za ovaj ratni zločin, u kojem su mete bile novinarske ekipe, uključujući tim Al-Mayadeen", rekao je bin Jiddo.

Dan ranije, Izrael je pogodio kancelariju koju koristi Al-Mayadeen u južnom predgrađu Bejruta. Ministarstvo zdravlja Libana saopćilo je da je jedna osoba ubijena, a petoro, uključujući dijete, ranjeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije