Ledeni vrtlog zahvatio SAD, izuzetno niske temperature odnose živote

Radiosarajevo.ba
Ledeni vrtlog zahvatio SAD, izuzetno niske temperature odnose živote

Talas ledenog zraka, poznat kao "polarni vrtlog", zahvatio je danas veći dio Sjedinjenih Američkih Država, donoseći historijski niske temperature. 

Na američkom srednjem zapadu, temperature su pale daleko ispod nule, a saobraćaj je otežan zbog snažnog vjetra i snježnog pokrivača, koji mjestimično dostiže visinu od 30 centimetara, javlja Fena

Vlasti su zatvorile škole u više gradova, uključujući Čikago, Sent Luis i Milvoki, i upozorile mještane da, ukoliko mogu, ostanu kod kuće. 

U Fargu, u Sjevernoj Dakoti, izmjereno je 35 stepeni ispod nule, u Medisonu, u Viskonsinu, 21 stepen ispod nule, a u Mineapolisu, Indijanapolisu i Čikagu 15 stepeni ispod nule, a meteorolozi upozoravaju da bi zbog ledenog vjetra temperatura mogla da padne na 50-60 stepeni ispod nule. 

Ovakva hladnoća već skoro dvije decnije nije zabilježena u mnogim dijelovima SAD. 

Gradonačelnik Indijanapolisa Greg Balard proglasio je najviši nivo vanrednog stanja u saobraćaju, što znači da je svaka vožnja zabranjena, osim u hitnim slučajevima. Ta mjera je posljednji put bila primjenjena tokom snježne oluje 1978. godine. 

Mnogi putevi u Ilinoisu su zatvoreni zbog nanosa snijega, a na aerodromima na srednjem zapadu, uključujući one u Čikagu i Sent Luisu, otkazano je više od 1.000 letova. 

U Sent Luisu, visina snježnog pokrivača dostigla je 25 centimetara, a na dugačkom spisku institucija koje su zatvorene su i muzej, zoološki vrt, tržni centri i bioskopi. 

U cijeloj državi Minesoti su zatvorene škole, kao i u mnogim gradovima u Viskonsinu, Ilinoisu, Indijani i Ajovi. Očekuje se da će sutra čak i u dijelovima Floride temperature pasti do tačke smrzavanja. 

Meteorolozi su saopćili da hladan zrak, koji se formira iznad Sjevernog pola ili polarnih regiona i koji se obično zadrži u Kanadi, ovog puta stiže i do SAD. 

Snježne padavine, jak vjetar i izuzetno niske temperature, koji su pogodili sjeveroistok SAD, odnijeli su više od 16 života. 

Većina žrtava stradala je u saobraćajnim nesrećama na klizavim putevima, jedna žena oboljela od Alzheimerove bolesti smrzla se kada je odlutala daleko od kuće, a jednog radnika je zatrpala hrpa soli za posipanje puteva, piše B92. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije