Led okovao Europu: U Moskvi se ovakva zima ne pamti zadnjih 120 godina

Fena
Led okovao Europu: U Moskvi se ovakva zima ne pamti zadnjih 120 godina
Obilne snježne padavine i niske temperature pogodile su u subotu veliki dio Europskog kontinenta, a u pojedinim državama zabilježeni su i smrtni slučajevi. Otkazano je na stotine letova u Turskoj, a veoma teško se saobraća u većem dijelu Europe.

U posljednja dva dana u Poljskoj deset osoba je nastradalo u hladnom valu koji će potrajati preko vikenda, a zabilježeno je i šest smrtnih slučajeva beskućnika u Italiji. Snijeg i poledica, te sibirske hladonće uzrokovale su i nekoliko saobraćajnih nesreća diljem Starog kontinenta, a posljednja od njih zabilježena je u Belgiji, gdje je jedan muškarac stradao kada je njegov kamion sletio s puta.

Kolaps vlada i u brojnim gradovima država koje se nalaze na najjužnijim tačkama kontinenta, te je tako čak 40 centimetara snijega prouzrokovalo haos na putevima u Istanbulu, dok su u Grčkoj zabilježene temperature od -7 stepeni Celzijusa, a pojedini otoci su prekriveni snijegom.

Nevjerovatne temperature vladale su tokom dana u Rusiji, te je čak -30 stepeni Celzijusa zabilježeno u Moskvi, gdje su građani dočekali najhladniji Božić u posljednjih 120 godina, prenosi agencija RIA Novosti.

Hladan val pogodio je i balkanske zemlje - u planinskim predjelima BiH izmjereno je minus 27. Niske temperature pogodile su i istočne i južne dijelove Srbije, prenosi Tanjug.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije