Lažna anesteziologinja dobila doživotnu zbog trostrukog ubistva

0
Radiosarajevo.ba
Lažna anesteziologinja dobila doživotnu zbog trostrukog ubistva
Foto: EPA-EFE / Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Viši pokrajinski sud u Kasselu osudio je jednu doktoricu na doživotnu kaznu zatvora zbog trostrukog ubistva te deseterostrukog pokušaja ubistva koje je počinila za vrijeme rada u bolnici u saveznoj pokrajini Hessen gdje se lažno predstavljala kao specijalistica anesteziologije.

Sud je ustvrdio da je 51-godišnja Maike S. odgovorna za smrt troje pacijenata koji su svi umrli nakon komplikacija tokom operacija.

"Osuđena je krivo procjenjivala količinu sredstva za narkozu te u više navrata nije reagirala na sepsu kao ni na dugotrajno pomanjkanje kisika", stoji u obrazloženju presude.

Jedinstvena akcija "Bingo za bebe" se nastavlja – 0% marže na hranu za bebe

Jedinstvena akcija "Bingo za bebe" se nastavlja – 0% marže na hranu za bebe

Optužena se 2015. s lažnom specijalističkom diplomom anesteziologinje zaposlila u bolnici u Fritzlaru, a prevara je izašla na vidjelo dana tek nakon što se 2018. premjestila na posao u drugu saveznu pokrajinu prilikom čega su Ljekarskoj komori upale u oči nepravilnosti u njezinoj ljekarskoj dokumentaciji.

Sud u Kasselu je ustvrdio posebnu težinu krivičnog djela, što isključuje puštanje na slobodu nakon odsluženih 15 godina kazne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije