Lavrov upozorio da situacija u Ukrajini 'izmiče kontroli'

Radiosarajevo.ba
Lavrov upozorio da situacija u Ukrajini 'izmiče kontroli'

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je u srijedu da protesti u Ukrajini "izmiču kontroli".

On je opisao nasilne sukobe između antivladinih demonstranata i policije kao "zastrašujuće" i optužio je političare iz EU da zoštravaju situaciju, prenosi BBC

U Kijevu su drugu uzastopnu noć izbili sukobi. Madići su bacali pirotehnička sredstva i zapaljive bombe na policajce koji su čuvali ulicu koja vodi do ukrajinskog parlamenta. Policija je pretukla neke demonstrante. 

Nasilje - koje je bilo ograničeno na malo područje oko ulice Hruševskij - popustilo je u utorak ujutru, ali dopisnici javljaju kako se očekuje da se nastavi tokom dana. 

Lavrovljevo upozorenje uslijedilo je nakon što je ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič u ponedjeljak izjavio da nasilje prijeti stabilnosti zemlje. 

Niz novih zakona koji imaju za cilj suzbiti proteste usvojen je u parlamentu prošle sedmice i stupit će na snagu u srijedu. 

Demonstranti su se ulogorili u Kijevu od kraja novembra, razbješnjeni vladinim okretanjem Moskvi i njenim odbijanjem planiranog sporazuma s EU. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije