Lavrov se oglasio nakon zabrane puta u Srbiju, pomenuo BiH

8
Radiosarajevo.ba
Lavrov se oglasio nakon zabrane puta u Srbiju, pomenuo BiH
Foto: EPA-EFE / Veliki udarac odnosima Moskve i Beograda

Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije danas je u Moskvi održao press konferenciju.

Povod iste bila je zabrana njegovog leta u Srbiju, o čemu je predsjednik Srbije obavješten od strane ambasadora Ruske Federacije, Aleksandera Bocana Harčenka.

"Desilo se nešto nezamislivo. Ovo je uznemirujuća akcija. Desilo se oduzimanje od suverene države da sprovodi prava koja ima. To je demonstracija koliko daleko NATO i EU mogu da idu u korištenju najgrubljih sredstava i uticaja protiv onih koji se vode nacionalnim interesima i nije spreman da žrtvuje svoje dostojanstvo radi ovih pravila koje zapad nameće. Posjeta ministra Rusije se na Zapadu doživljava kao prijetnja velikih razmjera", kazao je on, a prenose Srpskainfo.

Radončić: 'Bakir Izetbegović brani Novalića zbog Sebije'

Radončić: 'Bakir Izetbegović brani Novalića zbog Sebije'

"Ovim postupkom Zapad jasno stavlja do znanja Rusiji da će nastaviti da vrši pritisak na Moskvu, ne prezajući ni od kakvih sredstava", istakao je Lavrov.

Lavrov je rekao i da ga cinizam Zapada ne čudi i da jasno stavlja do znanja da će pritiskati ne libeći se ni najnižih sredstava.

"Slično licemerje smo vidjeli i ranije uključujući i u vrijeme bombardovanja Jugoslavije", naveo je Lavrov.

Lavrov je rekao da niko neće moći da sruši odnose koje Rusija ima sa Srbijom i također rekao da je ministar vanjskih poslova Srbije, Nikola Selaković pozvan da posjeti njihovu zemlju.

"EU želi da napravi projekat koji će nositi naziv 'zatvoreni Balkan'. Planirali smo razmotriti širu agendu. Željeli smo razmotriti i međunarodna pitanja. Čini mi se da briselski manipulatori nisu željeli pružiti priliku da u Beogradu potvrdimo ruski stav u vezi Kosova, Bosne i Hercegovine. Nisu željeli da podržimo Otvoreni Balkan. Bar za sada teško možemo izvući druge zaključke", ističe ruski zvaničnik.

Lavrov je trebalo da posjeti Srbiju sutra, ali je posjeta zvanično otkazana jer Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Bugarska nisu dozvolile prelet aviona Ruske Federacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije